Kinder pingvin rolat
Sastojci:
Za koru:
6 belanaca
8 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
6 kašika tople vode
6 žumanaca
4 kašike brašna
2 pune kašike kakaa
1 kašičica praška za pecivo
Za kremu:
250 ml mlečne slatke pavlake
50 g šećera u prahu
100 g krem sira (sirko, abc...)
I još za preliv kore:
6-7 kašika skuvanog kakaa ili čokoladnog mleka
Za glazuru:
100 g čokolade
1 dl mleka
1 kašika kakaa
1 kašika šećera u prahu
50 g maslaca
Priprema:
1. Razdvojiti belanca i žumanca.
Belanca umutiti u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer i mutiti dok se šećer ne istopi. Zatim dodati toplu vodu i žumanca, lagano izmutiti a onda ostaviti mikser i dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Lagano, prevrćući smesu da ne bi pala, promešati spatulom ili varjačom da se lepo poveže.
Usuti u veliki pleh od rerne, koji ste podmazali ili obložili pek-papirom. Ja i pek papir podmažem.
Staviti u zagrejanu rernu da se peče, najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni. Kod mene je to na 180 stepeni sa ventilatorom i ispeče se veoma brzo, za 10-ak minuta. Kod ovakvih kora, sa kakaom, veoma je bitno da se ne prepeku, jer bi u tom slučaju bile suve.
2. Pečenu koru, odmah čim se malo prohladi da možete rukovati s njom, uviti sa papirom u rolat i tako ostaviti da se ohladi. Onda je odviti, odlepiti papir i poprskati je skuvanim kakaom, čokoladnim mlekom ili neskvikom - dovoljno će biti samo nekoliko kašika, tek da je blago pokvasite.
3. Dok se kora hladi, umutiti kremu.
U činiju sipati slatku pavlaku, izmiksirati je, dodajući šećer u prahu. Obavezno vodite računa da ne premutite pavlaku kako se ne bi zgrudvala. Čim krene da se zgušnjava, dodajte krem sir, još malo mutite da se poveže i krema je gotova!
4. Razviti na stolu streč foliju i na nju staviti koru. Premazati je umućenom kremom, pa pažljivo uviti u rolat, malo i blago ga valjati po stolu da se lepo oblikuje i odmah ga uviti u foliju.
Obavezno ostaviti nekoliko sati u frižideru da se dobro rashladi.
Sutradan, sve sastojke za glazuru otopiti na pari i preliti rolat. Ostaviti da se prohladi, pa tek onda iseći i servirati.
Kinder pingvin sam pravila i sa svežim voćem - sa malinama i jagodama, u tom slučaju je bolje koru poprskati sokom, za svežiju i laganiju varijantu:
Fenomenalan je i sa ananasom iz kompota: kora se poprska sokom a ananas isecka na kockice ;)
A možete i prokuvati crveno voće sa malo praška za puding ili gustina i napraviti voćni fil, koji se premaže preko kore, pre kreme sa sirom :)
Izaberite svoju varijantu i uživajte u divnom desertu! :)
Jeko, rolat ti je zaista divan,i rado bih ga napravila, ali to kod nas ne prolazi baš dobro, jer nešto svi počeli da paze šta i koliko pojedu...
ОдговориИзбришиJako lepi rolati Jeko, i divno ukrašeni.
ОдговориИзбришиne znam sta pre da citam,gledam..!!!sve mi je predivno !!!
ОдговориИзбришиSlaba sam na taj s malinama...
ОдговориИзбришиDivan kolač! Ide na listu želja.
ОдговориИзбришиHvala vam! Rolat je zaista odličan, posebno što trpi razne kombinacije voća, a vrlo je lep i bez njega. A pravi se brzo, što je takođe bitna stavka :))
ОдговориИзбришиNisam jos probao ali po slikama vidim da je supeeeer kolač:-)
ОдговориИзбришиJeste, odličan je za koju god se kombinaciju odlučili :) Hvala na javljanju, pozdrav! :))
Избришиja bi najradije ovaj zadnji, ali svi su ti fini :)
ОдговориИзбришиMože Nale, svi su dobri ;):*
ИзбришиPrelep je draga, pogotovo sa voćem.
ОдговориИзбришиHvala Ana! Jeste, voće ga baš fino osveži, ili sveže ili ono iz kompota ;))
ИзбришиOvaj recept je divan! Hvala Jelena
ОдговориИзбришиZlat "Cirina" haha
Pojedoh i slovo uz kolac
ИзбришиZlata
Hahaha, Zlato, razumele smo se :)) Baš mi je drago što pratiš blog i naravno, što ti se rolat dopada, mi ga obožavamo ;) Šaljem ti veliki pozdrav!
ИзбришиWow, odlican kao i svaki tvoj recept. Nestigoh jos staviti glazuru al prezadovoljna kako mi je biskvit lepo ispao pa ga potpuno zaboravih preliti sokom ali je i ovako taman socan. Hvala ti draga mnogo.
ОдговориИзбришиSmiljo, original recept je objavila Yaja, ja sam ga samo prenela :) A toliko ga volim i toliko puta sam ga pravila, kad god nešto nemam vremena ili me mrzi da pravim nešto komplikovanije, on bude na repertoaru ;) Drago mi je da si ga pravila, hvala ti na javljanju! :*
Избришиp.s. za Uskrs sam pravila tvoje Noćne gužvarice, dakleM, kao da smo se dogovarale :D
Draga Jeko, rolat je odličan, baš smo uživali u njemu! :) Evo kako je meni ispao:
ОдговориИзбришиhttps://mysticcakes.wordpress.com/2018/06/06/kinder-pingvin-rolat/
Hvala puno na receptu, sigurna sam da ću ga ponavljati malo češće. ;)
Draga Natalija, hvala ti na isprobavanju i javljanju, baš mi je drago da se rolat i tebi dopada i da ćeš ga ponovo praviti - kod mene je baš često na repertoaru ;) Sad ću da skoknem da vidim tvoje lepe slike! Šaljem ti veliki pozdrav! :*
ИзбришиEvo ga,hladi se....njam!
ОдговориИзбришиMirjana, nadam se da vam se dopao, ma, sigurna sam! ;) Hvala ti na javljanju, puno te pozdravljam! :))
ИзбришиProbala 😊 savršeno!
ОдговориИзбришиDraga Mirjana, baš mi je drago da Vam se dopao! Hvala na poverenju i javljanju :) Veliki pozdrav!
ИзбришиDa li bih mogla da stavim zaleđene maline u ovaj rolat i kako? 😊
ОдговориИзбришиMože, ali je bolje da ih prethodno odmrznete, kako ne bi pustile previše soka i razredile kremu. Taj sok koji otpuste možete vrlo blago zasladiti šećerom u prahu i njime poprskati koru :)
ИзбришиJa mozda malo kasnim sa pitanjima, ali me zanima da li se može umjesto sira staviti vajkrem? Pozdrav
ОдговориИзбришиNisam probala, pa ne bih znala sa sigurnošću da odgovorim. Ukoliko vajkrem nije slan, mislim da bi moglo :)
ИзбришиRolat je fantastican. Samo sam dodala 100gr sitno rendane bele cokolade u fil. Hvala na receptu.😊
ОдговориИзбришиMnogo mi je drago da ste zadovoljni i dopada mi se dodatak čokolade u fil :) Hvala na poverenju i na javljanju!
ИзбришиПравила за Васкрс прву верзију, одличан је!
ОдговориИзбришиBaš mi je drago da ste zadovoljni! Hvala na poverenju i na javljanju! :)
Избриши