Inače, dok ja nisam počela da je pravim, redovno ju je pripremala moja tetka Spomenka, po receptu moje mame Anđelke i mi bismo se svaki put oduševljavali ukusom i pitali se zašto je ne pravi češće.
Kada kažem da ima sočnu koru od griza koja je natopljena mlekom, poput one za koh, i bogati nadev sa ukusom karamela, oraha i keksa, sve je jasno. Dakle, u poplavi raznoraznih torti koje se ne peku, čizkejkova i ostalih "instant" kolača, ova torta je nešto potpuno drugačije, nešto što se ne pravi svaki dan a opet, nije komplikovano.
Iako sam dugo zazirala od pripreme zbog toga što je potrebno da se šećer za nadev prvo istopi i tu je potrebna malo veća pažnja - verujte, ukoliko ovo još uvek niste radili, jednostavno je. Potrudila sam se da u receptu što detaljnije opišem pripremu i kada se isprate svi koraci, garantujem odličan rezultat! U maminom receptu su mere za nadev izražene u šoljama od 250 ml a kako taj merni sistem retko koristim (posebno kada su torte u pitanju), ja sam ipak sve izmerila pa zapisala i mere u gramima.
Mamina griz torta
Sastojci:
• Kora:
6 jaja
prstohvat soli
4 pune kašike šećera
6 kašika vode
6 punih kašika pšeničnog griza
1 puna kašičica praška za pecivo
• Preliv:
500 ml mleka
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
• Nadev:
(šolje su od 250 ml)
Šolja šećera (200 g)
Šolja i po mleka (400 ml)
3 pune kašike pšeničnog griza
Šolja i po mlevenog keksa (150 g)
Šolja mlevenih oraha (100 g)