Variva mnogo volim i često pripremam. Kad god mi je potrebno neko jelo "na kašiku", koje fino zasiti, varivo je pravo rešenje. A posebno zimi, kada su dani kratki i tmurni i kada je čoveku potrebno nešto toplo i lagano.
Kada je reč o crvenom sočivu, njega ustvari najčešće pripremam jer se brzo skuva i čak nije neophodno namakanje, iako ja to ipak uradim kad god imam vremena. Jer i prethodno namakanje, utiče na to da se sočivo brže skuva.
Ovo varivo se može pripremati i bez kobasice, u danima posta. Međutim, prodimljena kobasica mu daje malo jači ukus i ja je retko kada izostavljam.
Varivo od crvenog sočiva i kobasica
Sastojci:
5 kašika maslinovog ulja
50 g maslaca
1 manji praziluk
1 šargarepa
1 manji koren celera
150 g dimljene domaće kobasice
250 g crvenog sočiva
oko 800 ml vode
1 kašičica suvog začina od povrća
pola kašičice soli
pola kašičice šarenog bibera
kašičica korijandera
semenke suncokreta, limun