Ako ne koristite svinjsku mast u ishrani ili ne volite njen ukus i miris, odmah preskočite ovaj recept! :) A ako ste odrasli na 'leba, masti i aleve paprike i volite jela koja imaju neki starinski šmek, evo finog peciva za vas ;) Nešto poput koktel pogačica, ove štanglice su zaista odlične. Ne čeka se da se testo podigne, odmah se radi i za manje od sat vremena imate fino toplo pecivo na stolu.
Slani štapići sa mašću
Sastojci:
500 (+50) g brašna
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
150 ml mleka
20 g svežeg kvasca
250 g svinjske masti
1 celo jaje
1 belance
Za premazivanje:
1 žumance + malo ulja
krupna morska so
Priprema:
U toplo mleko staviti po kašičicu brašna i šećera, u to izmrviti kvasac, promešati i ostaviti da zapeni.
U veću činiju staviti mast, jaje i belance (žumance posebno odvojiti u šoljicu, ono će biti potrebno za premazivanje) sve dobro promešati, pa dodati brašno i aktivirani kvasac.
Zamesiti meko testo i odmah ga, ne čekajući da naraste, na pobrašnjenoj podlozi pomoću oklagije razvući u pravougaonik debljine oko 1cm.
Prvo ga premazati žumancetom razmućenim sa malo ulja i posuti krupnom ili običnom soli pa tek onda iseći na štapiće željene veličine, moji su oko 6x2cm.
Štapiće stavljati na pleh obložen pek papirom sa malim razmakom i peći oko 15-ak minuta na 180 stepeni dok fino ne porumene.
Ideja - Dragica Lovčević
Idu fino uz jogurt, za doručak ili večeru, ali su jako fini i za druženja, uz meze i pivo :)
Da li mogu da se zamrznu nepeceni?
ОдговориИзбришиZorana, mogu se zamrznuti nepečeni, radila sam tako nekoliko puta. Kada poželim da ih ispečem, odledim ih ili ako ću ih ujutro peći izvadim ih uveče iz zamrzivača i stavim u frižider. Ujutro ih poslažem u pleh, premažem žumancetom i stavim u hladnu rernu pa je tek onda uključim. Tako da se oni polako dižu kako se podiže i temperatura u rerni.
ИзбришиPozdrav!
Draga Jeko ,
ОдговориИзбришиtijesto ne mora nadoci , odmah se pece ?
Draga Snežana, testo ne mora da se podiže, ustvari nadolazi tek toliko koliko je potrebno da se rerna zagreje, oko 15 minuta :)
ИзбришиIdem mjesiti unatoč vručini,zanima me kakvi su sledeči dan?pozdrav iz Slovenije
ОдговориИзбришиAngelika, nadam se da ste ih u međuvremenu napravili i da ste zadovoljni! Štapići su najbolji kada su topli ali im ništa ne fali ni kada se ohlade :)
ИзбришиLep pozdrav!
Odlicni 🥰
ОдговориИзбришиHvala, drago mi je da ste zadovoljni! 🌹
ИзбришиŠtapići su cam fenomenalni! Već godinu dana ih pravim i pravim i pravim, ukućanima omiljeni! Čak sam i dodavala sir, kačkavalj ili semenke na štapićima ili u testu... pa nekad premažem sa žumancetom nekad ne...mnogo varijanti. I sve su odlične. Mislim da ne mogu ispasti loši! Hvala vam na receptu.
ОдговориИзбришиHvala na poverenju i ovako lepom komentaru, baš mi je drago da ste tako zadovoljni! I ja sam dodavala semenke, čak i samlevenu golicu (pa su štapići bili zelenkasti :)) i u svim kombinacijama budu fini, naročito kada su topli.
ИзбришиVeliki pozdrav i uživajte! :)
Ja cu sutra da ih napravim😍
ОдговориИзбришиFantazija
ОдговориИзбришиHvala :)
Избриши