четвртак, 22. фебруар 2018.

Čarobna posna štrudla sa čajem



Baš kao što je i Catalpa, autorka originalnog recepta na Coolinarici napisala, jednom kada probate ovu štrudlu, teško da ćete ponovo napraviti neku drugu, pa čak i ako ne postite. Fenomenalno posno testo, šupljikavo, meko, lako za rad. Možete ga koristiti i za ružice, kiflice, slane i slatke, a najlepše je baš u obliku štrudle. Kad god sam je pravila, a to je bilo stvarno mnogo puta, uvek sam razmišljala kako domaćice koje pripremaju posnu slavu uopšte ne bi pogrešile kada bi na svečanu trpezu iznele samo ovu štrudlu kao desert. Toliko je raskošna u svojoj jednostavnosti i uvek bih se pre poslužila jednim dobrim parčetom ovakve štrudle nego nekim od uobičajenih sitnih posnih kolača. Osim toga, lepa je i sutradan jer ako se umota u streč foliju dugo ostaje sveža i sočna. 



Čarobna štrudla sa čajem

Sastojci:
(originalni recept)

500 g brašna
pola kockice (20 g) svežeg kvasca 
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
pola kašičice soli
250 ml toplog čaja od kamilice
150 ml ulja
narendana limunova korica

Za nadev:
2 x po 200 g mlevenog maka (ili oraha, pečenih lešnika)
2 x po 3 pune kašike šećera
2 x po 2 kašike pekmeza 
malo tople vode

понедељак, 19. фебруар 2018.

Puding od prosa


Ponovo jedan fini recept u kome je proso u glavnoj ulozi. Ovaj put, puding od prosa, sa dodatkom čokolade i soka od pomorandže. Ukoliko postite ili ste vegetarijanac, možete koristiti neko biljno mleko i dobiti veoma ukusnu, zdravu poslasticu.





Puding od prosa 

Sastojci:
(originalni recept)

1/2 l mleka (biljnog ili kravljeg)
1/2 l vode
6 kašika smeđeg šećera
150 gr prosa
2 pune kašike kakaa
50 g čokolade za kuvanje
1 pomorandža (sok i korica)

субота, 17. фебруар 2018.

Mak pužići

Ukoliko volite mak i pravite klasičnu štrudlu sa makom, probajte i ove lepe, domaće keksiće. Jednostavno se prave, divnog su ukusa pa čak i kada odstoje par dana, ostaju prhki i fini. Recept je još pre šest godina na Coolinarici objavila moja draga prijateljica Goca (Agica), žao mi je što ga i ranije nisam isprobala jer su keksići zaista nesvakidašnji i posebni. Iako je ovde mak u prvom planu, za one koji ga baš i ne vole, odlična zamena bi sigurno bili mleveni orasi ili mleveni pečeni lešnici. 



Mak pužići


Sastojci:
(original recept)

100 g masti (ili 120 g maslaca ili margarina)
1 jaje
100 g šećera
rendana korica od jednog limuna
prstohvat soli
250 g brašna

Za fil:
200 g mlevenog maka
5 kašika šećera
1 dl mleka
1 čep ruma

среда, 14. фебруар 2018.

Punjena lisnata pogača


Jedna od najlepših koje redovno pravim! Ovo testo je toliko fino, meko kao pena a tako lepo se lista...Recept sam davno objavila na Coolinarici a u međuvremenu sam ga malo korigovala, i samo testo kao i punjenje. Po originalnom receptu, pogača se punila viršlama koje u poslednjih par godina jako retko koristim, ali to nije razlog da se ne upotrebi sir, pečenica, ajvar ili neka druga slana varijanta. U svakom slučaju, pogača koja je odlična i za svečanu trpezu a i za neke obične, svakodnevne prilike.



Punjena lisnata pogača 

Sastojci:

550 gr brašna (+50 gr) 
1/2 paketica svežeg kvasca 
2,5 dl toplog mleka 
1 kašičica šećera 
1 kašičica praška za pecivo 
2 ravne kašičice soli 
1 dl ulja 
1 dl tople vode 
150 gr maslaca 

Za punjenje:
100 gr sitnog ili krem sira
3 kašike parmezana
50 gr sitno iseckane pečenice ili kulena
1 puna kašika ajvara ili ljutenice
ili:
5 viršli bez omota 

Za premazivanje:
žumance, kašika ulja, semenke

уторак, 13. фебруар 2018.

Pileće šnicle u sosu od paprike i pavlake

Odlično i veoma jednostavno jelo! Pripremi se za petnaestak minuta, stavite ga u rernu da se ispeče a za to vreme postavite, operete salatu i u roku od sat vremena imate fini ručak ili večeru.






Pileće šnicle u sosu od paprike i pavlake

Sastojci:

700 gr belog pilećeg mesa 
300 gr crvene paprike (2-3 kom)
1 veća šargarepa
1 crni luk
250 ml mlečne slatke pavlake
1 čaša (180 gr) kisele pavlake 
1 jaje
1 puna kašika integralnog brašna (ili griza)
so, biber, italijanska mešavina začina (ili po malo bosiljka, ruzmarina, origana, timijana..)

недеља, 11. фебруар 2018.

Izdubljena torta

Naziv ove tortice i nije nešto atraktivan, za razliku od njenog ukusa :) Fina i jednostavna, ova torta je jedna od onih brzinskih poslastica koje je mama često pravila i ni sama ne znam kako to da je i ja nisam mnogo ranije  napravila i napisala recept. Ovih dana smo imali malo porodično druženje i želela sam da napravim neki običan a ukusan desert a da to istovremeno bude i malo podsećanje na neke prošle dane i izbor je pao na ovu torticu :))




Izdubljena torta 


Sastojci:

Za koru:

7 belanaca 
7 punih kašika šećera 
7 žumanaca 
7 punih kašika oštrog brašna 

Za kremu: 
400 ml mleka 
6 kašika šećera 
1 kesica praška za puding vanila 
100 gr maslaca 
200 gr smrznutih malina 

I još: oko 1 dl soka od narandže

петак, 9. фебруар 2018.

Ćufte od sočiva

Dobre strane sočiva (leće) su brojne - prepuno je proteina, korisnih ugljenih hidrata, minerala i vlakana ali se i pored toga mnogo ređe koristi u odnosu na pasulj i ostale mahunarke, iako je izvanrednog ukusa. Zato se trudim da ponekad odstupim od klasičnog jelovnika i detetu i nama napravim i nešto drugačije a opet fino i ukusno. Od njega se mogu praviti raznorazne ukusne čorbice, variva, hladne salate ili nešto poput ovih ćuftica bez mesa, jednostavno, jeftino jelo, a opet fino i ukusno.



Ćufte od sočiva

Sastojci:

150 gr sočiva 
100 kačkavalja ili trapista (narendanog) 
jedna tikvica (može se narendati i krompir umesto tikvice) 
glavica crnog luka 
3,4 cena belog luka 
jedno jaje 
3 kasike maslinovog ulja 
6 kasika prezli (ili integralnog brašna, ovsenih mekinja..)
tri kašičice iseckanog persunovog lišća 
kašičica soli, malo bibera i slatke aleve paprike 
prezle ili kukuruzno brasno da se ćuftice uvaljaju 
ulje ili mast za prženje

уторак, 6. фебруар 2018.

Očas posla lepinje


Sigurno vam se mnogo puta desilo da vam u kući nestane hleba a baš tada vam je potreban. Tako je bilo kod mene pre neki dan i na svu sreću, setila sam se recepta koji je na Coolinarici nedavno objavila draga cool-prija ZorkaZorka i uopšte nisam pogrešila što sam ga isprobala! Za one situacije kada nemate vremena da umesite klasični hleb sa kvascem ove lepinjice su sjajno rešenje. Najukusnije su kada su tople, ali su jako lepe i kada se ohlade, pa čak i sutradan. Možete da se poigrate, pa da napravite kombinaciju belog i nekog integralnog brašna ili da ih napravite samo u integralnoj verziji, da dodate semenke u testo ili ih bogato pospete semenkama - stvarno su odlične!  
Ako ih više rastanjite, zgodne su da se preseku i iskoriste za sendviče a ako ih ostavite onako debeljuškaste, kakve su bile kod mene, fini su prilog uz neko kuvano jelo, "na kašiku" :)





Očas posla lepinje


Sastojci:
(izvorni recept)

- Nije bitna veličina šolje, bitno je da se sve meri istom šoljom, ja sam koristila šolju od 2,5 dl i oblikovala 5 pogačica

2 šolje brašna 
(kod mene, 1 belog i 1 integralnog spelt brašna)
1 šolja jogurta 
2 kašike ulja (ja volim maslinovo a može i suncokretovo)
1 ravna kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
za posip: kim, krupna morska so, origano...

субота, 3. фебруар 2018.

Nežni vanilin prsten

Prelepo slatko pecivo punjeno vanilin kremom - jednostavno neodoljivo! Ovakva testa nekako ređe pripremam jer je stvarno teško imati mere kad to zamiriše iz rerne, sačekati da se prohladi pa ostati na jednom, dva parčenceta - nemoguća misija ;) 




 Nežni vanilin prsten



Sastojci:

Za testo:

20 gr svežeg kvasca 
150 ml mleka 
300 (+50) gr brašna 
50 gr šećera 
50 gr istopljenog maslaca 
1 žumance 

Za krem: 

400 ml mleka 
80 gr šećera 
4 žumanceta 
1 kesica (40 gr.) pudinga Dolcela Bourbon Vanilija (ili 40 gr gustina) 
50 gr maslaca 

žumance i dve kašike ulja za premazivanje, krupni šećer za posipanje

четвртак, 1. фебруар 2018.

Voćna salata 'Happy'

Posle teške praznične hrane, ova voćna salata je divan način da se osvežite i napunite energijom! Možete koristiti i drugo voće, sezonsko, po želji, jer joj poseban ukus daje proso i preliv od nane i meda, tako da može biti fina, zdrava i zasitna užina:)

Inače, proso je izuzetno zdrava žitarica i može se koristiti i u slatkim i u slanim jelima. Bogata je mineralima (najviše ima magnezijuma i kalcijuma) i kompleksom B vitamina, brzo i lako se vari. Ima blago slatkasti, orašasti ukus a ne sadrži gluten tako da njegova upotreba u poslednje vreme raste iako se zapravo koristi već hiljadama godina. Ono što je takođe bitno naglasiti za one koji ga do sada nisu koristili, jeste to da se veoma brzo i jednostavno priprema a nije skup, kilogram košta manje od 200 dinara (1,5e.) i trajaće vam dugo :)




Voćna salata 'Happy'

Sastojci:

Za salatu: 

100 gr. prosa (malo manje od 2 dl) 
2 banane 
2 narandže 
3 kivija 

Za preliv: 

2 pune kašike meda 
sok od jedne ceđene narandže 
6-7 listića sveže nane (mente) 
malo začina koji volite: cimet, kardamom, muskatni oraščić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...