Naziv ove tortice i nije nešto atraktivan, za razliku od njenog ukusa :) Fina i jednostavna, ova torta je jedna od onih brzinskih poslastica koje je mama često pravila i ni sama ne znam kako to da je i ja nisam mnogo ranije napravila i napisala recept. Ovih dana smo imali malo porodično druženje i želela sam da napravim neki običan a ukusan desert a da to istovremeno bude i malo podsećanje na neke prošle dane i izbor je pao na ovu torticu :))
Sastojci:
Za koru:
7 belanaca
7 punih kašika šećera
7 žumanaca
7 punih kašika oštrog brašna
Za kremu:
400 ml mleka
6 kašika šećera
1 kesica praška za puding vanila
100 gr maslaca
200 gr smrznutih malina
I još: oko 1 dl soka od narandže
Priprema:
- Prvo da napomenem da je mama za ovu tortu koristila klasičnu poslastičarsku kremu: 400 ml mleka, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, 40 gr gustina i 50 gr putera. Ja sam kasno videla da neću imati dovoljno jaja, pa sam je napravila sa običnom puding kremom i bila je veoma ukusna i tako! :)
- Veličina kalupa za pečenje 24 cm.
1. Priprema kore:
Belanca dobro umutiti sa šećerom, pa postepeno dodati žumanca i brašno. Okrugli pleh veličine 24 cm obložiti pek papirom koji je podmazan maslacem (tako će se kora lepše odlepiti nakon pečenja). Smesu usuti u pleh i peći u zagrejanoj rerni (na 170 stepeni sa ventilatorom). Ukoliko počne da rumeni a još uvek nije pečena, pokriti je alu-folijom i dovršiti pečenje. Izvaditi iz rerne i ostaviti u plehu da se ohladi.
2. Priprema kreme:
Sipati mleko sa šećerom u šerpu i staviti na šporet da se greje.Od te količine odvojiti malo mleka i u njemu razmutiti prašak za puding. Skuvati puding u mleku, mešajući dok se ne zgusne. Ostaviti da se prohladi uz povremeno mešanje da se ne uhvati korica, pa u mlak puding dodati maslac iseckan na listiće i dobro izmiksirati.
3. Biskvit izvaditi iz kalupa i staviti na odgovarajući tanjir. Pažljivo, tankim, dugačkim nožem odseći gornji deo biskvita, kao da skidamo poklopac sa torte i ostaviti ga sa strane. Zatim, polako izdubiti tortu, vodeći računa da ostane oko 1 cm iznad donjeg dela biskvita tj. da se donji deo ne probuši. Izdubljenu sredinu nakidati na sitne komadiće i dobro izmiksirati sa kremom.
4. Slaganje torte: Izdubljeni biskvit poprskati sokom od narandže, pažljivo, da se navlaže i stranice. Zatim u njega staviti polovinu kreme, poređati po njoj smrznute maline i onda staviti ostatak kreme. Na vrh staviti onaj "poklopac" od biskvita, blago ga poprskati sokom. Dekorisati umućenom slatkom pavlakom ili šlagom.
- Ukoliko niste ljubitelj voćnih torti, ovaj kolač se može napraviti i u čokoladnoj varijanti - tako što se skuva puding od čokolade i u njega se doda seckana bela čokolada (ali tek kada se prohladi da se ne bi otopila).
Izdubljena torta
Sastojci:
Za koru:
7 belanaca
7 punih kašika šećera
7 žumanaca
7 punih kašika oštrog brašna
Za kremu:
400 ml mleka
6 kašika šećera
1 kesica praška za puding vanila
100 gr maslaca
200 gr smrznutih malina
I još: oko 1 dl soka od narandže
Priprema:
- Prvo da napomenem da je mama za ovu tortu koristila klasičnu poslastičarsku kremu: 400 ml mleka, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, 40 gr gustina i 50 gr putera. Ja sam kasno videla da neću imati dovoljno jaja, pa sam je napravila sa običnom puding kremom i bila je veoma ukusna i tako! :)
- Veličina kalupa za pečenje 24 cm.
1. Priprema kore:
Belanca dobro umutiti sa šećerom, pa postepeno dodati žumanca i brašno. Okrugli pleh veličine 24 cm obložiti pek papirom koji je podmazan maslacem (tako će se kora lepše odlepiti nakon pečenja). Smesu usuti u pleh i peći u zagrejanoj rerni (na 170 stepeni sa ventilatorom). Ukoliko počne da rumeni a još uvek nije pečena, pokriti je alu-folijom i dovršiti pečenje. Izvaditi iz rerne i ostaviti u plehu da se ohladi.
2. Priprema kreme:
Sipati mleko sa šećerom u šerpu i staviti na šporet da se greje.Od te količine odvojiti malo mleka i u njemu razmutiti prašak za puding. Skuvati puding u mleku, mešajući dok se ne zgusne. Ostaviti da se prohladi uz povremeno mešanje da se ne uhvati korica, pa u mlak puding dodati maslac iseckan na listiće i dobro izmiksirati.
3. Biskvit izvaditi iz kalupa i staviti na odgovarajući tanjir. Pažljivo, tankim, dugačkim nožem odseći gornji deo biskvita, kao da skidamo poklopac sa torte i ostaviti ga sa strane. Zatim, polako izdubiti tortu, vodeći računa da ostane oko 1 cm iznad donjeg dela biskvita tj. da se donji deo ne probuši. Izdubljenu sredinu nakidati na sitne komadiće i dobro izmiksirati sa kremom.
4. Slaganje torte: Izdubljeni biskvit poprskati sokom od narandže, pažljivo, da se navlaže i stranice. Zatim u njega staviti polovinu kreme, poređati po njoj smrznute maline i onda staviti ostatak kreme. Na vrh staviti onaj "poklopac" od biskvita, blago ga poprskati sokom. Dekorisati umućenom slatkom pavlakom ili šlagom.
- Ukoliko niste ljubitelj voćnih torti, ovaj kolač se može napraviti i u čokoladnoj varijanti - tako što se skuva puding od čokolade i u njega se doda seckana bela čokolada (ali tek kada se prohladi da se ne bi otopila).
Нема коментара:
Постави коментар