четвртак, 26. септембар 2024.

Salata od ječma i cvekle


Salata od ječma i cvekle je jedna divna jesenja/zimska salata. Kao što je poznato, žitarice poput ječma su izuzetno zdrave i trebalo bi ih jesti naročito kada zahladni. Moram priznati da ovakve salate ne pripremam često iako ih baš volim i prijaju mi. 




Salata od ječma i cvekle

Sastojci:

400 g skuvane i očišćene cvekle
100 g ječma (ili mix žitarica: ječam, raž, ovas, spelt i pšenica)
50 g oraha
50 g suvog grožđa
30 g zelenih maslina bez koštice
5 kašika maslinovog ulja
3 kašike aceto balsamico
1 kašičica meda
1 ravna kašičica soli
1/4 kašičice bibera
kašika sveže majčine dušice

петак, 20. септембар 2024.

Sočne pileće šnicle u sosu od vina i pečuraka (Chicken Marsala)


Ljubitelji brzih i lakih recepata, gde ste? Ukoliko se prvi put susrećete za ovim receptom, nemojte da vas zavara strani naziv i da pomislite da je u pitanju nešto komplikovano i egzotično. Naprotiv! Chicken Marsala je recept za definitivno najsočnije i najaromatičnije pileće šnicle, a u isto vreme jedan od najjednostavnijih. Za samo 30 minuta, jelo je na stolu!


Jedina "egzotika" koja ovaj recept čini posebnim je vino Marsala. Reč je o vinu sa Sicilije koje se tipično koristi upravo za sosove i uopšte, za pripremu hrane, a ima veći procenat alkohola i finu, orašastu aromu. Međutim, ukoliko niste u prilici da ga nabavite, za ovaj recept možete koristiti i Šeri vino, koje je takođe slatko.


Kada je ovaj recept u pitanju, ono što je kec iz rukava su pileće šnicle od Perutnine Ptuj. Veliko olakšanje, jer su spremne za upotrebu i moje je bilo samo da ih malo izlupam i začinim. Inače, pileće meso Perutnine Ptuj je spakovano u MAP ambalažu koja mu garantuje produženu svežinu bez ikakvih menjanja svojstava mesa. 



 Sočne pileće šnicle u sosu od vina i pečuraka 
(Chicken Marsala)

Sastojci:

500 g pilećih šnicli Perutnina Ptuj
5 kašika brašna
350 g smeđih šampinjona
1 glavica crvenog luka
5 čenova belog luka 
50 ml maslinovog ulja
30 g maslaca
150 ml vina Marsala 
100 ml pilećeg bujona
200 ml pavlake za kuvanje
so, biber, list peršuna

недеља, 15. септембар 2024.

Ferrero rolat


Ferrero rolat je jedan od onih divnih, čokoladnih, a priprema je brza i jednostavna. Iako se kora peče (i to vam neće oduzeti više od 15 minuta), krema se ne kuva tako da je idealan za situacije kada nemate mnogo vremena a potreban vam je fini desert. Naravno, kao i kod većine kolača, samo je potrebno da se dobro rashladi i stegne pre serviranja.




Ferrero rolat

Kora:

7 jaja
50 g šećera
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
100 ml tople vode
50 g glatkog brašna
pola kesice praška za pecivo (5 g)
30 g kakaoa
30 g mlevenih pečenih lešnika

Krema:

250 ml slatke pavlake
200 g krem sira
1 krem fiks
200 g čokoladnog namaza
50 g mlevenih pečenih lešnika
100 g lešnik napolitanki

Glazura:

100 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
20 celih pečenih lešnika

уторак, 3. септембар 2024.

Slani žuti rolat


 Ovo je recept za najjednostavniji slani rolat, onaj obični, bez dodataka u kori koji bi je "obojili", u vidu spanaća ili ajvara. Običan biskvit koji je nafilovan sirom i šunkom, koji se priprema brzo i jednostavno i uvek dobro dođe na slavskoj ili bilo kojoj drugoj svečanoj trpezi. Dodatak jogurta ovu koru čini izuzetno mekom i sočnom. Inače, mere su izražene u "šoljama" što ubrzava postupak i ovaj recept čini još praktičnijim.



Slani žuti rolat


Sastojci:

Kora:

4 manja jajeta 
1 šolja (200  ml) brašna
1 šolja (200 ml) jogurta 
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli

Nadev:

200 g krem sira
200 g feta sira
1 puna kašika kisele pavlake
1 puna kašika majoneza
pola kašičice soli
200 g stišnjene šunke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...