понедељак, 25. децембар 2023.

Rolat sa ajvarom


 Rolat sa ajvarom će sigurno izazvati divljenje ako ga napravite za neku svečaniju priliku. Dekorativan je i odlično se slaže uz klasično meze od suhomesnatih proizvoda i sireva. Kad god sam ga pravila, brzo je nestao!


Što se tiče nadeva, možete koristiti razne vrste sireva: sremski, krem sir ili feta sir, kao što sam ja uradila. Pored sira, ono što je rolatu dalo poseban ukus je POLI od Perutnine Ptuj, najomiljenija pileća kobasica svih generacija. Jer, POLI vole i deca i stariji pa je zaista dobar izbor kada su i ovakvi rolati u pitanju - sigurno je da će ih jesti i deca ako čuju da je u rolatu i POLI. 





Rolat sa ajvarom


 Sastojci:

• Kora:

6 jaja
6 kašika brašna (120 g)
pola kesice praška za pecivo (6 g)
ravna kašičica soli
100 g kisele pavlake
100 g ajvara

• Nadev:

150 g POLI pileće  kobasice Perutnina Ptuj
350 g feta sira
220 g kisele pavlake
3 kasike majoneza (50 g)
1 ravna kašičica soli
3 kašike pečenog susama

петак, 22. децембар 2023.

Rolovana piletina

 

Rolovana piletina je jedno od onih jela koje je idealno za svečanije prilike. Umesto da se otkoštava celo pile, koriste se pileće šnicle, tako da se u pripremu mogu upustiti i početnici. Dakle, veoma jednostavna, izuzetno dekorativna, a o ukusu da ne govorim! Meso je začinjeno, premazano senfom, napunjeno finom šunkom i sirom i konačno, uvijeno u slaninu - ovo je zalogaj koji će se svideti i onima koji vole pikantniju hranu. 


Moja mama je imala nekoliko načina za pripremu rolovane piletine. Ponekad je meso premazivala ajvarom a posebno interesantan je bio i recept za pileći rolat u testu - i to je nešto što ću napraviti tokom predstojećih praznika. 
Kada je reč o ovom rolatu, odličan je kada je topao, ali je podjednako dobar i kada se u potpunosti ohladi što ga čini savršenim posluženjem za novogodišnju trpezu. Naročito dobro ide uz tradicionalna jela koja se pripremaju za doček Nove godine, poput ruske salate, kiflica, gibanice i začinjenih krompirića.


Kao što sam više puta isticala, ono što mi često i olakšava i ubrzava pripremu je korišćenje pilećih šnicli koje proizvodi Perutnina Ptuj. Piletina se pakuje u kontrolisanoj atmosferi (MAP - eng. Modified Atmosphere Packaging) što joj daje produženu trajnost bez ikakvog menjanja svojstava mesa. Pakovanjem u MAP ambalažu proizvod ostaje svež i zadržava sva kvalitativna svojstva tokom celog svog roka trajanja. Osim toga, sve šnicle su iste veličine i debljine, tako da mi preostaje samo da ih kuhinjskim čekićem izlupam a onda začinim i to je sav posao oko pripreme mesa. 




Rolovana piletina

Sastojci:

800 g pilećih šnicli Perutnina Ptuj
2 kašičice soli
1 kašičica suvog biljnog začina
1 kašičica bibera
2 kašičice slatke začinske paprike
80 g senfa
150 g šunke
150 g kačkavalja
200 g pančete

уторак, 19. децембар 2023.

Panj torta

Panj torta je jedna od onih koje je mama redovno pravila tokom osamdesetih godina tako da je obeležila moje detinjstvo. Sa radošću se sećam tih vremena i toga koliko smo sestra i ja bile oduševljene svaki put kada bi je mama napravila za neko naše slavlje ili bi je nosila na poklon. Baka je imala nekoliko saksija sa onim reckavim asparagusom, pa je mama odsecala po koju grančicu i time ukrašavala Panj tortu - to je stvarno divno izgledalo! 

Inače, torta se jednostavno priprema i još jednostavnije ukrašava, najprostijim načinom: šaranjem viljuškom ili nožem. Krema je bogata i ima je sasvim dovoljno da se torta kompletno premaže.



Panj torta

Sastojci:

Kora:

7 belanaca
prstohvat soli
7 žumanaca
140 g šećera
100 g čokolade
100 g mlevenih oraha
40 g brašna

Krema:

6 jaja
200 g šećera
250 g čokolade
250 g maslaca

петак, 8. децембар 2023.

Posna pogača Zvezda


Čim počne decembar, meni se nešto mesi. A ako išta volim, to su slatka peciva. Inače, na blogu je odavno recept za klasičnu slanu pogaču ovog oblika - Pogača Zvezda.  
Ova slatka mi je bila u planu baš u ovakvoj verziji, za džemom, a kako sam nedavno imala prilike da isprobam divne džemove domaćeg proizvođača Vazda Dobar, nije bilo dileme da li će jedan završiti i u ovoj pogači. Odluka je pala na džem sa ukusom malina, čokolada i čili - znala sam da će Neda biti oduševljena s obzirom na to da voli ljutkasto. Tako je i bilo, pogača je brzo nestala! 


Naravno, kada su ovakva peciva u pitanju, dolaze u obzir razne varijante punjenja. Predivna je sa džemom od kajsije i posuta orasima. Ili, sa nekim finim čokoladnim kremom. Što se tiče margarina, on je ovde da testu obezbedi lisnatost, a ukoliko ne postite, svakako možete koristiti maslac.



Posna pogača Zvezda

Sastojci:

600 g brašna
300 ml vode
100 ml ulja
20 g svežeg kvasca
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica soli
1 kašičica narendane korice limuna

Za premaz: 

200 g gušćeg džema 
100 g margarina
ulje, krupni šećer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...