понедељак, 14. март 2022.

Lepinja od pire krompira


Sigurno vam se više puta desilo da kada pripremate pire krompir, skuvate više nego što je potrebno, pa se onda pitate šta da radite sa tim pireom koji preostane nakon jela. Meni se to ponekad dešava, ali ne samo zato što ne procenim koliko mi je potrebno, već nekad svesno napravim više kako bih ostatak upotrebila za ovu lepinju.

Naravno, ovo testo je prilagodljivo i ne mora se uvek oblikovati lepinja već je vrlo zgodno kada se formira u obliku nekoliko pogačica koje nakon pečenja možete raseći i od njih napraviti sendvič.


Inače, ovaj recept je samo jedan od nekoliko koje sam kreirala kao učesnik projekta Moja kuhinja bez otpada. Ovu akciju je pokrenuo Green Fest Belgrade a njen cilj je podizanje svesti i traženje načina kako da se smanji ogromna količina hrane koja se baca jer preostane nakon obroka. Iako je to prvenstveno problem na globalnom nivou, njegovo rešavanje ipak zavisi od svih nas odnosno od toga kako ćemo mu pristupiti i na koji način ga rešavati.
Svima nama se dešava da bacimo ostatke hrane ali uz dobre recepte i malo kreativnosti, ta nepotrebna navika se može iskoreniti. Sledeći put kada vam preostane pire krompira, setite se ovog recepta i napravite ovu finu lepinju. 



Lepinja od pire krompira 

Sastojci:

250 g skuvanog i ispasiranog ili pire krompira
150 g svinjske masti
1 belance
250-300 g brašna 
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo

Za premazivanje:
žumance
semenke: susam, crni susam, mak u zrnu i slično

среда, 9. март 2022.

Ćuftice u laganom sosu od jogurta


Tek kada me je nedavno pozvala novinarka jednog nedeljnika, sa molbom da pripremim nekoliko recepata za naredno izdanje njihovog lista i predlogom da tema tog broja budu ćufte na različite načine, videla sam da na blogu ima baš dosta recepata na zadatu temu. Najčešće su to ćufte od mesa, ali ima nekoliko predloga i za ćufte od povrća ili ribe.


Pogledajte samo neke od recepata:


Inače, volim mleveno meso jer je veoma praktično i od njega se može pripremiti bezbroj različitih jela. Ove ćuftice su posebno fine jer se ceo ručak završi u jednoj posudi i preostaje samo da se eventualno doda neki prilog (pire krompir ili pirinač) i salata.




Ćuftice u laganom sosu od jogurta 


 Sastojci:

500 g mlevenog mesa (ćuretina)
3 kašike iseckanog svežeg peršunovog lista
2 čena belog luka
3 pune kašike koncentrata paradajza (iz tube)
1 puna kašičica soli
1/4 kašičice bibera
1/4 kašičice kumina 
2 sveže crvene paprike
oko 100 g boranije 
250 ml tečne pavlake za kuvanje
200 ml jogurta 
1 kašika iseckanog svežeg vlašca 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...