четвртак, 29. април 2021.

Ćufte u kremastom sosu od pavlake


Obroci koji se pripreme za manje od pola sata su uvek dobrodošli u mojoj kuhinji. Naravno da volim i jela poput čorbastog pasulja, sarme ili podvarka koja se krčkaju bar dva sata ali često biram i ona za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena. 


Ono što je super kod ovih ćuftica je to što deo posla možete odraditi i pre nego što vam je jelo potrebno - oblikujete ćuftice i ostavite ih u frižideru do pripreme. Kasnije preostaje samo da se proprže pa skuvaju u sosu od pavlake i povrća te ste na taj način skratili pripremu.


Inače, ćufte pripremljene na ovaj način, obogaćene začinima i kuvane u divnom, kremastom sosu od pavlake, definitivno su jedne od najukusnijih. Ćureće meso je lagano i ja ga mnogo volim upravo na ovaj način jer ćuftice nisu suve. Naprotiv, toliko su sočne i aromatične a njihova priprema ne oduzima mnogo vremena i ovo je jedno od jela za koje vam neće biti potrebno više od pola sata. 

Ćufte u kremastom sosu od pavlake

 

Sastojci:

Za ćufte:

500 g mlevene ćuretine
2 kašike sušenog vlašca
30 g prezli
1 jaje
1 kašičica suvog začina od povrća
1 kašičica mlevenog korijandera
pola kašičice mlevenog šarenog bibera
pola kašičice belog luka u prahu
2 kašike Moja kravica pavlake za kuvanje

Za sos:

50 g maslaca
50 ml maslinovog ulja
jedan manji praziluk
5 čena belog luka
puna šaka svežeg spanaća
400 ml Moja kravica pavlake za kuvanje
100 ml vode
1 kašičica suvog začina od povrća
pola kašičice mlevenog šarenog bibera



Priprema:

1. U činiju staviti mleveno meso, prezle, vlašac, začine, jaje i pavlaku. Kašikom sve dobro promešati. Primetićete kako mešanjem smesa postaje kompaktna i glatka i ćufte će se divno oblikovati. Kašikom vaditi smesu i vlažnim rukama oblikovati ćufte željene veličine pa ih uvaljati u brašno. 


2. U tiganju ugrejati maslac i ulje pa na vruće stavljati pripremljene ćufte i pržiti ih dok ne porumene sa svih strana.

3. Dok se ćufte prže, očistiti i iseckati praziluk i beli luk.


4. Ćufte izvaditi na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće a na istoj masnoći na kojoj su se pržile, propržiti praziluk i beli luk. Posle par minuta dodati i sitno iseckani spanać. Sve naliti pavlakom za kuvanje, dodati vodu, začin od povrća i biber pa u sos vratiti ćuftice i kuvati na tihoj vatri još 15 minuta. 


5. Uz ćufte servirati pire krompir, pirinač ili testeninu i svežu salatu. 

Pogledajte video recept na Youtube kanalu Jekin Kapric:





1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...