субота, 3. април 2021.

Posne cimet pletenice

 

Toliko ukusne, da kada ih jednom isprobate, budite sigurni da ćete ih napraviti ponovo! Bez obzira na to da li postite ili ne, uvek je pravi trenutak da se uživa u finim pletenicama sa mnogo lisnatih slojeva koji mirišu na cimet i šećer.

Neda me je, inače, danima ubeđivala da joj napravim neko slatko pecivo i evo ga. S obzirom da je post u toku, odlučila sam se za posno testo koje je provereno dobro, zapravo po mom mišljenju najbolje za slatka posna peciva. Naravno, u pitanju je genijalan recept za Čarobnu posnu štrudlu sa čajem (klik). Ukoliko još uvek niste probali ovu štrudlu, trebalo bi da znate da je testo fenomenalno za rad. Masno i mirišljavo, idealno i za početnike. 

Ove pletenice je zaista lako napraviti. Sledite slike pripreme ili pogledajte video sa pripemom na YT kanalu. Jedino je potrebno malo strpljenja prilikom preklapanja i odmaranja testa ali to garantuje da ćete na kraju dobiti odličan rezultat: ukusno, razlistano slatko pecivo.


Posne cimet pletenice


Sastojci:

Za testo:

500 g brašna
pola kockice (20 g) svežeg kvasca 
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
pola kašičice soli
250 ml toplog čaja od kamilice
150 ml ulja
narendana limunova korica

Za premaz i posip:

125 g margarina (ili putera)
100 g smeđeg šećera
2 pune kašičice cimeta
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Prvo skuvati čaj od kamilice i ostaviti ga da se samo malo prohladi. U topao čaj staviti po kašičicu šećera i brašna, promešati pa u to izmrviti pola kockice kvasca. Ostaviti da se kvasac aktivira i zapeni.
Za to vreme, izmeriti u činiji brašno, dodati mu šećer, vanilin šećer, so, rendanu limunovu koricu, ulje i razmućeni kvasac. Umesiti testo, a ako je potrebno dodati još malo brašna ali ne previše, testo će biti fino meko i masno.
Ostaviti ga sat vremena u pokrivenoj činiji na toplom mestu, da se udvostruči.


Margarin ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša.

Pripremiti posip: u
 činiji izmešati šećer, cimet i vanilin šećer. 

Naraslo testo istresti na podlogu za rad posutu brašnom i premesiti.
Oklagijom ga razvući na debljinu od oko pola centimetra. 
Gornje 2/3 testa premazati margarinom (vodite računa da polovinu pripremljene količine margarina ostavite za drugo premazivanje). Premazani deo testa preklopiti na polovini, pa premazati i taj preklopljeni deo a onda preko njega prebaciti onu nepremazanu 1/3 testa (pogledati slike ili video). 
Prekriti čistom krpom pa ostaviti 10 minuta da se odmara.


Nakon tog vremena, podlogu i testo posuti brašnom da se ne lepi pa ga ponovo razvući. Premazati celu površinu testa a onda preko testa staviti polovinu posipa od šećera i cimeta. Testo preklopiti, prekriti krpom i opet ostaviti desetak minuta da odmori.

Nakon tog vremena, testo razvući na debljinu od oko pola centimentra. 
Po sredini ga preseći na pola a onda na četvrtine. Zatim na osam delova i svaki od tih delova na pola, tako da se na kraju dobije ukupno šesnaest delova odnosno šesnaest pletenica. U suštini, sami birate koje veličine želite da budu pletenice. 
Svaki deo zaseći po sredini vodeći računa da se ne preseku do kraja.


Zatim jedan kraj testa provući kroz sredinu i izvući ga sa druge strane. To "uvrtanje" uraditi dva puta. Na isti način uraditi i sa preostalim delovima testa.


Formirane pletenice ređati na pleh obložen peki papirom. Premazati ih omekšalim margarinom pa posuti ostatkom posipa od šećera i cimeta ili krupnim šećerom. 



 Pletenice peći na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene. 


Posuti šećerom u prahu i servirati. 

Napomena: budući da ne postimo, ja sam sada pletenice pripremala sa puterom što je još ukusnija varijanta pa preporučujem da ih ovako napravite i kada prođe post! 

Pogledajte video na YT kanalu:




2 коментара:

  1. Čim sam ugledala recept, znala sam da će u nedelju cela kuća mirisati na cimet. Štrudlu sam već pravila, pa je moja radost bila još veća. Pletenice su čarobno ukusne. Hvala na divnom receptu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marija, mnogo mi je drago što su pletenice bile fine :)
      Hvala na poverenju i na javljenim utiscima!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...