петак, 16. април 2021.

Posni venčići

 Posne venčiće obično pravim za Veliki petak ili Uskrs jer izgledaju vrlo dekorativno kada se u njima serviraju uskršnja jaja. 

S obzirom da se uvaljaju u mešavinu meda i vode (što ustvari ima ulogu "lepka" za susam) imaju blago slatkast ukus ali ipak ne bih mogla reći da je ovo slatko pecivo jer se odlično slaže sa suhomesnatim, sa sirevima i uopšte odlično idu uz klasično meze. 


Posni venčići

Sastojci:

Za testo:

650 g brašna
20 g svežeg kvasca
400 ml tople vode
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
100 ml ulja
 
Za valjanje i posip:

2 kašike meda
50 ml vode
70 g susama

Priprema:

1. U činiju za mešenje sipati toplu vodu. U vodu staviti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac, dobro promešati i pokriti činiju pa ostaviti oko deset minuta da se kvasac aktivira. Zatim u kvasac staviti ulje, so i postepeno dodavati brašno, mešajući varjačom a onda nastaviti mešenje rukom dok se ne dobije glatko testo. Prekriti činiju i ostaviti je na toplom mestu (ja je ostavim u zatvorenoj, naravno, isključenoj rerni) oko sat vremena da testo naraste.
2. Dok se testo odmara, u dubokom tanjiru pomešati dve kašike meda sa toplom vodom da se med rastvori. U drugom tanjiru pripremiti susam.
3. Kada se testo udvostruči, kratko ga premesiti pa na podlozi posutoj brašnom podeliti na deset jednakih delova.
4. Podlogu za rad blago posuti uljem kako se testo ne bi lepilo. Oklagija nije potrebna! Uzeti lopticu testa pa je rukama valjati i tanjiti po stolu, oblikujući dugačak tanak valjak, dužine najmanje 30 cm. Zatim valjak presaviti na pola, tako što se spoje krajevi a onda ih istovremeno uvrnuti na suprotne strane (kao da cedite krpu). Spojiti krajeve i rukama oblikovati venčić, tako da ima rupu u sredini, pa je malo popraviti jer će testo u toku pečenja još da naraste i ispuni deo tog prostora. 
Venčić spustiti prvo u mešavinu meda i vode a onda u susam koji će lepo prionuti na testo i neće spadati ni kada se venčići budu ispekli. Staviti ga na pleh obložen peki papirom.


Tako uraditi sa svim venčićima pa pleh prekriti krpom i ostaviti venčiće da još malo narastu u plehu dok se rerna greje.
5. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20-25 minuta, odnosno dok ne porumene. 

Pogledajte video na Youtube kanalu i uverite se koliko se jednostavno pripremaju:









Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...