Ovim ćufticama džigerica daje poseban ukus, a ne dominira, jer u njima ima i belog pilećeg mesa i tikvica. Peku se u rerni da bi se izbegla dodatna masnoća ali nisu suve, naprotiv, veoma su ukusne!
Sastojci:
200 g pileće džigerice
400 g belog pilećeg mesa
1 veće jaje
1 manja tikvica
1 ljubičasti luk
3 čena belog luka
5 punih kašika integralnog brašna
(za dijetalnu verziju možete koristiti i ovsene mekinje)
začini:
so, biber, seckani peršunov list, origano, muskatni oraščić
malo maslinovog ulja
Priprema:
1. Džigericu i belo meso samleti na mašini za meso (može se samleti i u secku). Tikvicu dobro oprati i sa korom narendati na krupno rende. Crni i beli luk očistiti i naseckati.
2. U činiju staviti mleveno meso, narendanu tikvicu, iseckani luk, začine, jaje i brašno. Dobro izmešati pa vlažnim rukama praviti ćuftice. Masa će biti vlažna ali da se oblikovati.
3. Pleh obložiti pek-papirom i poprskati ga maslinovim uljem. Ćuftice slagati na pek papir malo ih poprskati maslinovim uljem i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na pola pečenja okrenuti ih i vratiti u rernu da se dopeku.
Ukoliko tako više volite, ćuftice se pre pečenja mogu uvaljati u prezle.
Servirati uz svežu salatu, tzaziki salatu ili neki povrtni rižoto.
Ćuftice od pileće džigerice
Sastojci:
200 g pileće džigerice
400 g belog pilećeg mesa
1 veće jaje
1 manja tikvica
1 ljubičasti luk
3 čena belog luka
5 punih kašika integralnog brašna
(za dijetalnu verziju možete koristiti i ovsene mekinje)
začini:
so, biber, seckani peršunov list, origano, muskatni oraščić
malo maslinovog ulja
Priprema:
1. Džigericu i belo meso samleti na mašini za meso (može se samleti i u secku). Tikvicu dobro oprati i sa korom narendati na krupno rende. Crni i beli luk očistiti i naseckati.
2. U činiju staviti mleveno meso, narendanu tikvicu, iseckani luk, začine, jaje i brašno. Dobro izmešati pa vlažnim rukama praviti ćuftice. Masa će biti vlažna ali da se oblikovati.
3. Pleh obložiti pek-papirom i poprskati ga maslinovim uljem. Ćuftice slagati na pek papir malo ih poprskati maslinovim uljem i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na pola pečenja okrenuti ih i vratiti u rernu da se dopeku.
Ukoliko tako više volite, ćuftice se pre pečenja mogu uvaljati u prezle.
Servirati uz svežu salatu, tzaziki salatu ili neki povrtni rižoto.
E odavno nisam videla recept koji me ovoliko oduševio. Volim džigericu, šta ću. Mnogo mi se sviđa ova kombinacija sa belim mesom i tikvicama. A na slikama izgledaju ekstra slasno.
ОдговориИзбришиHvala Kato! Trudim se da je češće koristim, jer često imam problema sa anemijom. Ovde se ona ne oseti toliko pa bi je pojeli i oni koji je baš i ne vole :)) Baš zato što ima i belog mesa i tikvica...
ИзбришиOvo moram probati jer izgleda fenomenalno...
ОдговориИзбришиNadam se da će Vam se dopasti! Hvala na javljanju i pozdrav! :)
Избриши