среда, 24. октобар 2018.

BB Pita




Brokoli+Boranija (BB), uz dodatak sira, na podlozi od prhkog testa = odličan hranljivi obrok! Volim ovakve kombinacije jela, gde se uz testo (koje moji ukućani, naravno, obožavaju), progura i malo povrća i to zelenog ;) Osim toga, obično za ovakve vrste pita najčešće koristim zeleno lisnato povrće, poput spanaća ili blitve, a ovo je podjednako fina, takođe zdrava varijanta slanog tarta. 




BB Pita

Sastojci:

Za testo: 
200 g brašna (može i integralno)
100 g maslaca 
pola kašičice soli 
2 kašike ledene vode 

Za nadev: 
150 g brokolija 
150 g zelene boranije 
100 g tvrđeg masnijeg sira (trapist, kačkavalj,..) 
1 kašika parmezana 
1 puna kašika krem sira ili pavlake 
pola kašičice soli


Priprema: 

1. Priprema testa:   
Brašno prosejati u činiju, dodati so i maslac iseckan na listiće.Mesiti vrhovima prstiju - najpre će se brašno i maslac povezati u mrvice, a zatim dodati dve kašike ledene vode, iz frižidera, i brzim pokretima, kako se smesa ne bi grejala od toplote ruku, umesiti glatko testo. Razvaljati ga na veličinu desertnog tanjira, umotati u providnu foliju i ostaviti u frižideru najmanje pola sata. 



2. Priprema nadeva:  
Brokoli dobro oprati i iscepkati na cvetiće. Boraniju, ako je iz zamrzivača, oprati pod mlazom vode a ako je sveža očistiti je i iseći na kraće štapiće. U malo ključale vode, kuvati boraniju deset minuta a zatim dodati i brokoli i kuvati još tri minute. Ocediti povrće, sačekati da se malo prohladi pa ga blago izmiksirati u secku ili štapnim mikserom (neka ostane i koji krupniji komadić). Tvrdi sir iseckati na sitne kockice, spojiti ga sa povrćem i u smesu dodati malo soli, krem sir i rendani parmezan. Dobro promešati.



3. Slaganje pite:  
Testo izvaditi iz frižidera i ostaviti samo desetak minuta da se smlači na sobnoj temperaturi.  Manji kalup za pečenje (23 cm) podmazati maslacem ili mašću. Na komadu providne folije razviti testo, poklopiti ga kalupom za pečenje, prebaciti testo u kalup i odlepiti foliju. Testo prstima utisnuti i podići uz stranice kalupa a višak testa odseći. Na testo izručiti nadev i poravnati ga kašikom. Od viška testa napraviti ukrase za pitu - testo tanko razvaljati oklagijom i modlama vaditi oblike: zvezdice, srca, listiće... Poslagati ih po piti, blago utisnuti i staviti pitu da se peče u rernu, na 180 stepeni, dok krajevi ne porumene. 



Kombinacija tvrdog sira, koji se ne otopi do kraja i povrća, na podlozi od prhkog testa, je stvarno divna! Pita je zgodna jer se može praviti kada ima svežeg povrća ali i u zimskom periodu, sa povrćem iz zamrzivača, a naravno, možete kombinovati i drugu vrstu povrća, pa upotrebiti na primer, blitvu ili tikvice.
Recept sam objavila i na Coolinarici u oktobru 2014.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...