понедељак, 22. октобар 2018.

Bakina Tajna - čuvar tradicionalnih ukusa i mirisa



Pre tri nedelje dobila sam poziv iz kompanije Bakina Tajna da, zajedno sa grupom blogera i novinara, posetim njihov proizvodni pogon koji se nalazi u mestu Igroš, podno Kopaonika. Naravno da sam pozivom bila oduševljena i počastvovana, tako da sam odmah potvrdila svoje učešće u, kako će se kasnije ispostaviti, druženju za pamćenje i toliko dobroj organizaciji koja je bila iznad svakih očekivanja!
Putovanje smo započeli u četvrtak, 18. oktobra iz Beograda. Nas 40, nekoliko blogera, više novinara iz raznih agencija i naravno, ljubazne devojke iz marketinga i internih komunikacija kompanije Atlantic Grupe u okviru koje Bakina Tajna posluje od 2015. godine. U hotel Grand smo stigli oko 14 časova i u holu nas je sačekala topla dobrodošlica, pogača, so, rakija a nakon što smo se smestili u udobnim sobama, u restoranu je poslužen ručak. 



Nakon toga smo imali organizovanu šetnju i obilazak predela oko Markovih stena, sve to propraćeno interesantnom pričom našeg vodiča Nenada o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama karakterističnim za ovu planinu. 




Posle šetnje, sledilo je uživanje u hotelskom SPA & Welness centru "Grand oaza" inače jednom od najlepših i najbolje opremljenih u Srbiji. Na jednom mestu možete da birate da li ćete se opustiti u turskom kupatilu, sauni, parnom kupatilu, slano-ledenoj pećini a većini gostiju je bila najinteresantnija poseta prelepom otvorenom bazenu sa jakuzzijem u kome je temperatura vode 32 stepena i odakle se pruža pogled na divne planinske vrhove koji okružuju hotel. 



Usledili su večera i odmor pred posetu proizvodnom pogonu Foodland-a u Igrošu koja je planirana za sutradan. 




Došavši u Foodland, kroz proizvodni proces su nas sproveli direktor proizvodnje Nenad Kostić i planer proizvodnje Nikola Brkljač. Saznali smo da se na godišnjem nivou proizvede oko 1200 tona proizvoda (džemovi, ajvari, slatko, sokovi) a u okviru toga je najveća količina ajvara, koji je strateški proizvod i od ukupne količine proizvoda čak 500 tona zauzima ajvar. 



Ono na šta će sigurno većina ljudi pomisliti kada se spomene brend Bakina Tajna, sigurno je reč "tradicija". Na licu mesta smo se uverili da se zaista uspeva u tome da se i pored proširenja proizvodnog procesa i automatizacije pakovanja i dalje određeni proizvodi prave na starinski, tradicionalan način, u otvorenim sudovima odnosno šerpama, na šporetu, kao što je slučaj sa kuvanjem slatkog od divljih jagoda, divlje kupine, borovnice ili višanja kako bi se voće lepo ukuvalo u sirupu a opet, očuvali celi plodovi. Dakle, postoji stalna težnja da se zadrži tradicionalni deo proizvodnje a da se ona u isto vreme, gde god je to moguće stalno podiže i u pogledu kapaciteta proizvodnih pogona a i u pravcu proširenja prodaje i na domaćem i na evropskim tržištima. 



U skladu sa globalnim trendom zdravog života, Bakina Tajna je pokrenula proizvodnju ajvara sa maslinovim uljem koji smo odmah probali i veoma nam se dopao, zaista je fantastičnog ukusa! Meni su se naročito svideli i voćni namazi Crna ribizla i med i Kajsija i med, sastavljeni od 60% voća i 40% meda. Voćni namazi su ove godine ovenčani nekolicinom nagrada: Superior Taste Award u Briselu, Epicure u Parizu i Great Taste Award u Londonu, koja se često naziva Oskarom u kategoriji hrane i pića. Naravno, to nije prvi put da su proizvodi Bakina Tajna nagrađeni za svoj kvalitet, jer su prethodnih godina ovu nagradu dobijali i za svoje sokove i ajvar. 




Na rastanku, ljubazni domaćini su nas darivali svojim proizvodima a najveće oduševljenje je izazvalo to što su mislili na svakoga od nas ponaosob i svakom posetiocu pripremili teglu ajvara sa etiketom na kojoj je pisalo njegovo ime! :) Predivno!



Ručak je organizovan u etno restoranu "Kljunac" iz Brusa, poznatom po odličnoj, domaćinskoj hrani i piću i izuzetno uslužnom osoblju. 



Sutradan, na putu ka kući, imali smo zadovoljstvo da posetimo i vinsku kuću Minić iz mesta Tržac, gde nas je ljubazni domaćin Momčilo Minić upoznao sa porodičnom tradicijom u proizvodnji vina. Naravno, tokom ukusnog ručka, u opuštenoj atmosferi uživali smo uz njihova poznata vina napravljena od srpskih autohtonih sorti grožđa, Tamnjaniku Stota suza, Kasna berba i crveno vino od sorte Prokupac, Dorotej. Mene je očarala Tamnjanika, tako je sveže arome, definitivno vino koje bih uvek mogla da pijem! :)



Vratila sam se kući puna utisaka sa divnog druženja i zahvalna prijateljima iz Bakine Tajne. Postavili su visok standard u organizaciji ovakvih događaja, tako da je provedeno vreme bilo u potpunosti isplanirano a opet, neopterećujuće, zabavno i poučno. Proizvode Bakina Tajna bih uvek preporučila, jer spajaju ono što volim i mislim da bi trebalo uvek da se čuva, a to su tradicija i kvalitet. 

Na kraju, zahvalnost dragoj Aleksandri Pantić (instagram - @keva_sa_elanom) koja mi je ustupila nekoliko slika 💕, zatim dragoj Taci Miletić (www.mytastypot.com) koja je tokom putovanja uvek imala strpljenja za moja pitanja i bila glavni instruktor fotografisanja ;) Na fotografiji ispod su još i naša uvek nasmejana Nale Vitezović (www.coolinarija.com) i moja Sremica iz Rume, inače novinarka Večernjih novosti, Tatjana Loš :)



Sa Aleksandrom Pantić i Jelenom Belimarković, lektorkom Color Press Group :)


12 коментара:

  1. Jeko, tako si lepo sve opisala, divna putopis a priča. Hvala ti I ljubim te.

    ОдговориИзбриши
  2. Divan članak, Jekana! Lepo je što je tvoj boravak "u gostima" bio i edukativan i opuštajući, uživala sam čitajući tvoje utiske..

    ОдговориИзбриши
  3. Јелисавета24. октобар 2018. 10:11

    Диван путопис!Види се да сте баш уживале! Мене посебно одушевљава овај свевременски ''Смедеревац''!
    Велики поздав!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jelisaveta! Nadam se da sam uspela da prenesem bar deo naše priče, a bilo je mnogo lepo! A smederevac se stvarno uklopio u ambijent Bakine Tajne :))

      Избриши
  4. Odusevljena sam Vasim izvestajem kako ste divno opisali Vasu posetu fabrici u kojoj sam nekada radila i ciji proizvodni proces odlicno poznajem. Ali mi je jako zao sto Vas niko nije sproveo kroz nas grad Brus da vidite i osetite lepotu i cari jednog malog mesta podno Kopaonika.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nona, hvala Vam na javljanju, drago mi je da sam Vas podsetila na mesto gde ste nekada radili, poseta fabrici je bila veoma interesantna. Što se tiče Brusa, žao mi je što nismo imali vremena da ga posetimo i malo prošetamo, a gledajući iz autobusa stekla sam utisak da je jako prijatan i uredan gradić. Inače sam o Brusu mnogo slušala još pre više od dvadeset godina, od svoje školske drugarice a sada i venčane kume, čiji je otac rođen u Brusu (porodica Bogdanović):) Lep pozdrav! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...