Ova mala čokoladna lepotica je ove godine bila moja rođendanska torta. Bez pečenja, sa podlogom od karamel keksa, pa je i ukus torte nesvakidašnji. Kremu sam pravila po receptu za Čokoladnu tortu, s tim što sam joj dodala i pečene lešnike, za crunchy dojam, tek da ne bude obična.
Inače, lotus (odnosno speculoos) keks obožavam i često nemam mere kada ga jedem. Zbog kombinacije začina koje sadrži, toliko je različit od uobičajenih čajnih keksića, da je odličan i za deserte i na blogu već ima recepata sa ovim keksom.
Za ovu tortu nije potrebno mnogo vremena da bi se napravila, samo je neophodno da se dobro rashladi i stegne pre serviranja.
Čokoladna Lotus torta
Sastojci:
Podloga:
350 g lotus (spekulas) keksa
100 ml mleka
80 g maslaca
Krema:
500 ml mleka
2 kašike šećera
2 kesice praška za puding čokolada (2x40 g)
65 g čokolade za kuvanje
2 kašike mlevenih pečenih lešnika
125 g maslaca
200 g čokoladnog nugat krema (Nutella)
Dodatno za ukrašavanje:
30 g maslaca
20 celih pečenih lešnika
2 usitnjena lotus keksa