Već sam nekoliko puta u prethodnim receptima pisala koliko volim pite sa podlogom od prhkog testa, bilo da su u pitanju slane ili slatke. Naravno, pripremam i slane pite od kora i dizanih testa, ali ovakve su mi najveća ljubav. Uglavnom mešam belo brašno sa integralnim a u nadevu je obavezno i neko povrće.
Ono što je specifično za pitu pod nazivom Kiš Loren, poznati klasik francuske kuhinje, je upravo podloga od prhkog testa i nadev koji sadrži mlečnu pavlaku za kuvanje i slaninicu. Međutim, nju sam sada izostavila u korist svežeg spanaća. Osim toga, ova podoga sadrži i tikvicu koja ju je divno osvežila i dala joj jednu zdraviju notu.
Nadev je zaista posebna priča! Za razliku od klasičnih tartova koji se uglavnom pripremaju sa raznim vrstama sira, kiš sadrži mlečnu pavlaku za kuvanje i ona je glavni sastojak koji mu daje prelep ukus. Kada se dobro rashladi i stegne, nadev je neodoljivo kremast i lagan.
Zeleni kiš (quiche) sa pavlakom i spanaćem
(sa podlogom od tikvica)
Sastojci:
Za podlogu:
140 g integralnog spelt brašna
140 g belog brašna
2 ravne kašičice praška za pecivo
1 ravna kašičica soli
150 g tikvice
150 g maslaca
Za nadev:
3 jajeta
200 g sremskog sira
250 ml Moja kravica pavlake za kuvanje
100 g svežeg spanaća
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
malo čeri paradajza za dekoraciju