Prebranac od leblebija pripremam na isti način kao i klasičan prebranac od pasulja. Jedina razlika je to što za vreme posta koristim ulje, a inače najviše volim da ga spremam sa svinjskom mašću.
Leblebije su veoma zdrava mahunarka i često ih koristim. Izuzetno su bogate gvožđem i kalcijumom a imaju nizak glikemijski indeks pa su pogodne i za one ljude koji su na nekoj od dijeta. Mogu se koristiti za pripremu salata, variva, namaza a ponekad ih skuvam, začinim i ispečem i dobijem super zdrave grickalice.
Inače, mogu se kupiti već obarene, u konzervi, a najjeftinija varijanta je kupiti ih suve, u prodavnicama Zdrave hrane, pa pripremiti. Kada imam vremena, kupim kilogram ili više, dobro ih operem, nalijem hladnom vodom i ostavim preko noći da nabubre i ispuste fitinsku kiselinu. Sutradan, tu vodu ocedim, nalijem ponovo hladnom vodom i stavim da se kuvaju. Kuvane leblebije dobro ocedim, prosušim i spakujem u kesice pa ih zamrznem i vadim po potrebi.
Posni prebranac od leblebija
Sastojci:
500 g suvih leblebija
3 glavice crnog luka
3 šargarepe
4-5 lovorovih listića
kašičica soli
kašičica suvog začina
pola kašičice bibera
dve kašičice slatke aleve paprike
ulje