уторак, 14. новембар 2017.

Lešnik gnezda



Lešnik gnezda su sitni kolači koje obavezno pravim za sva veća slavlja. Inače, jedan od najomiljenijih i najviše isprobavanih recepata koji sam objavila na Coolinarici. Jednostavno se prave (mogu i deca da učestvuju u njihovoj pripremi ;)), veoma su dekorativna a od ove mere ih ispadne zaista mnogo. Postupak može i da se na neki način olakša time što se smesa napravi ranije i ostavi u frižideru da se stegne a  kuglice se oblikuju kasnije. Pa, da krenemo...




Lešnik gnezda


Sastojci:

200 ml vode

200 g šećera 
150 g maslaca ili margarina 
100 g čokolade 
150 g mlevenih pečenih lešnika 
250 g mlevenog keksa
I još:
150 g mlevenog lešnika za valjanje
150 g čokoladnog krema za punjenje


Priprema:


Staviti vodu, šećer, maslac iseckan na kockice i izlomljenu čokoladu u šerpu, pa na laganu vatru da provri. Kada se sve otopi, skloniti sa šporeta i odmah u vruće dodati mleveni keks i mlevene pečene lešnike. 
Dobro promešati i ostaviti da se smesa u potpunosti ohladi - može se ostaviti u frižideru i nekoliko sati pre no što ćete oblikovati gnezda.
Kada se masa dobro ohladi, vlažnim rukama formirati kuglice, svaku uvaljati u mleveni lešnik i ređati ih na poslužavnik obložen streč-folijom ili pek papirom. 

Zatim drškom okrugle varjače napraviti udubljenje na svakoj kuglici. Čokoladni krem sipati u špric za ukrašavanje i puniti gnezda. 
Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade.




Gnezda su lepša ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lepo prosuše i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se učini da su meka prilikom oblikovanja jer tek kada odstoje dobiju na čvrstini. Ja smesu obično napravim uveče i ostavim je da se hladi, a ujutro oblikujem i punim kremom. Prilikom oblikovanja, otkidam komadiće smese i stavljam ih na vagicu, tako da sva gnezda budu iste veličine odnosno težine - obično oko 16 grama :)

Od ove mere ispadne oko 60 kuglica. Mogu da se prave i u posnoj varijanti, ukoliko se upotrebe margarin i posna čokolada i za smesu i za punjenje.  
Još jedna napomena: ukoliko je čokoladni krem suviše čvrst za istiskivanje iz šprica, možete ga malo ugrejati u mikrotalasnoj ili na pari, da bi se lakse istisnuo,  ali vrlo kratko, da ne bi bio previše tečan.






Ovaj recept je objavljen na Coolinarici 19.01.2012. i oni koji su ih pravili, do sada su u galeriju dodali preko 700 slika, što je dokaz koliko su ovi kolačići neodoljivi :))




14 коментара:

  1. Odlican kolac Jeko, koji za slavu, uvek prvi "nestane" :)

    ОдговориИзбриши
  2. Svima omiljeni, Jeka i gnezda ;) <3
    Volim što su tvoji recepti sad svi na jednom mestu, dostupni i pregledni, nezagušeni reklamama. Srećno ! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Saška <3 Biće tu nešto novo, nešto staro...nadam se da ćeš navratiti ponekad :) Baš si me obradovala javljanjem :*

      Избриши
  3. Pravila sam u posnoj varijanti i savrseno je! Dodala sam kafu, kako bih "ubila" neprijatan miris i ukus margarina i dobila sam divnu kombijaciju aroma lesnika, cokolade i kafe. Dobar deo je otisao kasikom, dok sam cekala da se stvrdnu (ups...). Koristila sam posni krem, mada su gnezda, sama po sebi dovoljno bogatog ukusa! Bravo za recept, Jeko!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam se ranije setila, kad bih pravila posnu verziju, da dodam kafu, a ona je sa čokoladom provereno dobra kombinacija, hvala za ideju! Hahah, ta situacija sa kašikom mi je poznata, zato često počnem sa merom i po, za svaki slučaj ;))) Hvala puno na javljanju i isprobavanju, veliki pozdrav! :)

      Избриши
  4. Правила сам их више пута и стварно су савршен колачић! И ове године их правим за славу😊

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Marija, mnogo mi je milo! I kod mene su već godinama nezaobilazna za slavu, iako su mi, moram priznati, malo i dosadila, ili je to samo želja da se progura i nešto novo ;) Hvala na poverenju i javljanju, veliki pozdrav! 💕

      Избриши
  5. Moze i bez secera ,cokolada i plazma su vec slatki tako da je po mom ukusu secer suvisan .Moja deca obozavaju uvek pravim bez secera😊Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ukoliko koristite plazmu, šećer se može smanjiti, jer je ona dosta slatka. Ali ima i drugih vrsta mlevenog keksa koje nisu toliko slatke, pa je šećer ipak potreban :) Isto važi i za čokoladu koja se koristi...
      Lep pozdrav i sve najbolje!

      Избриши
  6. Анониман12. мај 2022. 09:05

    Postovana,koliko pravite za slavu ova lesnik gnezda mislim kolicinski?Da li tri puta povecate meru?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne, pravim po ovoj meri, posebno kada pripremam i druge vrste kolača tako da nema potrebe za većom količinom :) Ne znam koliko količinski ispadne od ove mere ali sigurno više od kilogram.

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...