уторак, 14. новембар 2017.

Lešnik gnezda






Lešnik gnezda su sitni kolači koje obavezno pravim za sva veća slavlja. Inače, jedan od najomiljenijih i najviše isprobavanih recepata koji sam objavila na Coolinarici. Jednostavno se prave (mogu i deca da učestvuju u njihovoj pripremi ;)), veoma su dekorativna a od ove mere ih ispadne zaista mnogo. Postupak može i da se na neki način olakša time što se smesa napravi ranije i ostavi u frižideru da se stegne a  kuglice se oblikuju kasnije. Pa, da krenemo...



Sastojci:

2 dl vode

200 gr secera 
150 gr maslaca ili margarina 
100 gr cokolade 
150 gr mlevenih pecenih lesnika 
250 gr mlevenog keksa
I još:
150 gr mlevenog lešnika za valjanje
150 gr nutele ili eurokrema za punjenje




Priprema:


Staviti vodu, šećer, maslac i čokoladu u šerpu, pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa šporeta i odmah u vruće dodati keks i lešnike. 
Dobro promešati i ostaviti da se smesa ohladi - može se ostaviti u frižideru i nekoliko sati.
Kada se masa dobro ohladi, vlažnim rukama formirati kuglice, svaku uvaljati u mleveni lešnik i ređati ih na poslužavnik obložen streč-folijom ili pek papirom. 

Zatim drškom varjače ili palcem napraviti udubljenje na svakoj kuglici. Čokoladni krem sipati u špric za ukrašavanje i puniti gnezda. 
Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade.





Gnezda su lepša ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lepo prosuše i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se učini da su meka prilikom oblikovanja, kad odstoje, dobiju na čvrstini. Ja ih obično pravim uveče a ujutro oblikujem i punim kremom. 
Od ove mere ispadne oko 60 kuglica. Mogu da se prave i u posnoj varijanti, ukoliko se upotrebe margarin i posna čokolada i za smesu i za punjenje.  
Još jedna napomena: ukoliko je čokoladni krem suviše čvrst za istiskivanje iz šprica, možete ga malo ugrejati u mikrotalasnoj ili na pari, da bi se lakse istisnuo,  ali vrlo kratko, da ne bi bio previše tečan.




Ovaj recept je objavljen na Coolinarici 19.01.2012. i oni koji su ih pravili, do sada su u galeriju dodali preko 700 slika, što je dokaz koliko su ovi kolačići neodoljivi :))



6 коментара:

  1. Odlican kolac Jeko, koji za slavu, uvek prvi "nestane" :)

    ОдговориИзбриши
  2. Svima omiljeni, Jeka i gnezda ;) <3
    Volim što su tvoji recepti sad svi na jednom mestu, dostupni i pregledni, nezagušeni reklamama. Srećno ! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Saška <3 Biće tu nešto novo, nešto staro...nadam se da ćeš navratiti ponekad :) Baš si me obradovala javljanjem :*

      Избриши
  3. Pravila sam u posnoj varijanti i savrseno je! Dodala sam kafu, kako bih "ubila" neprijatan miris i ukus margarina i dobila sam divnu kombijaciju aroma lesnika, cokolade i kafe. Dobar deo je otisao kasikom, dok sam cekala da se stvrdnu (ups...). Koristila sam posni krem, mada su gnezda, sama po sebi dovoljno bogatog ukusa! Bravo za recept, Jeko!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam se ranije setila, kad bih pravila posnu verziju, da dodam kafu, a ona je sa čokoladom provereno dobra kombinacija, hvala za ideju! Hahah, ta situacija sa kašikom mi je poznata, zato često počnem sa merom i po, za svaki slučaj ;))) Hvala puno na javljanju i isprobavanju, veliki pozdrav! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...