уторак, 14. новембар 2017.

Lešnik gnezda






Lešnik gnezda su sitni kolači koje obavezno pravim za sva veća slavlja. Inače, jedan od najomiljenijih i najviše isprobavanih recepata koji sam objavila na Coolinarici. Jednostavno se prave (mogu i deca da učestvuju u njihovoj pripremi ;)), veoma su dekorativna a od ove mere ih ispadne zaista mnogo. Postupak može i da se na neki način olakša time što se smesa napravi ranije i ostavi u frižideru da se stegne a  kuglice se oblikuju kasnije. Pa, da krenemo...



Sastojci:

2 dl vode

200 gr secera 
150 gr maslaca ili margarina 
100 gr cokolade 
150 gr mlevenih pecenih lesnika 
250 gr mlevenog keksa
I još:
150 gr mlevenog lešnika za valjanje
150 gr nutele ili eurokrema za punjenje




Priprema:


Staviti vodu, šećer, maslac i čokoladu u šerpu, pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa šporeta i odmah u vruće dodati keks i lešnike. 
Dobro promešati i ostaviti da se smesa ohladi - može se ostaviti u frižideru i nekoliko sati.
Kada se masa dobro ohladi, vlažnim rukama formirati kuglice, svaku uvaljati u mleveni lešnik i ređati ih na poslužavnik obložen streč-folijom ili pek papirom. 

Zatim drškom varjače ili palcem napraviti udubljenje na svakoj kuglici. Čokoladni krem sipati u špric za ukrašavanje i puniti gnezda. 
Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade.





Gnezda su lepša ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lepo prosuše i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se učini da su meka prilikom oblikovanja, kad odstoje, dobiju na čvrstini. Ja ih obično pravim uveče a ujutro oblikujem i punim kremom. 
Od ove mere ispadne oko 60 kuglica. Mogu da se prave i u posnoj varijanti, ukoliko se upotrebe margarin i posna čokolada i za smesu i za punjenje.  
Još jedna napomena: ukoliko je čokoladni krem suviše čvrst za istiskivanje iz šprica, možete ga malo ugrejati u mikrotalasnoj ili na pari, da bi se lakse istisnuo,  ali vrlo kratko, da ne bi bio previše tečan.




Ovaj recept je objavljen na Coolinarici 19.01.2012. i oni koji su ih pravili, do sada su u galeriju dodali preko 700 slika, što je dokaz koliko su ovi kolačići neodoljivi :))



4 коментара:

  1. Odlican kolac Jeko, koji za slavu, uvek prvi "nestane" :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Amanda, hahaha, znam, znam, tako bude i kod mene ;) Hvala ti, pozdrav! :)

      Избриши
  2. Svima omiljeni, Jeka i gnezda ;) <3
    Volim što su tvoji recepti sad svi na jednom mestu, dostupni i pregledni, nezagušeni reklamama. Srećno ! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Saška <3 Biće tu nešto novo, nešto staro...nadam se da ćeš navratiti ponekad :) Baš si me obradovala javljanjem :*

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...