понедељак, 20. новембар 2017.

Nadaljski kolač

Nadaljski je jedan od kolača koji se u mojoj porodici pravi jako dugo. Recept je moja tetka pre nekoliko decenija ;)) dobila od svoje prijateljice Goce, koja živi u mestu Nadalj, kod Novog Sada i od onda se kod nas ustalio ovaj naziv, jednostavno - Nadaljski. Zato mi je bilo baš zabavno kada sam kasnije počela da ga viđam po novinama sa ovim nazivom, a kolač je ustvari (kako sam naknadno saznala na Coolinarici)  poznat pod nazivom  'Marcipan'  iako u njemu nema ni mrva marcipana :))
Mere za ovaj kolač su izražene u šoljama, mera je od 2 dl.
 

Nadaljski kolač

Sastojci: 

Za koru:

2 jajeta
pola šolje šećera
1 kesica vanilin šećera
1,5 šolja brašna
pola kesice praška za pecivo
1 šolja mleka
pola šolje ulja
pola šolje mlevenih oraha

Za nadev:

10 kašika šećera
6 kašika vode
100 gr čokolade
125 grama maslaca
2 šolje oraha
1 šolja mlevenog keksa



Priprema:


1. Penasto umutiti jaja sa šećerom, a zatim, muteći najmanjom brzinom miksera dodati ulje, brašno pomešano sa praškom za pecivo, orahe i mleko. Sipati u podmazan i brašnom posut pleh ili ga obložiti pek papirom (dimenzija 30x20 cm) i peći na temperaturi od 180 stepeni. Proveriti čačkalicom da li je kolač pečen, trebalo bi da je dovoljno do 30 minuta. 



2. Dok se kolač peče pripremiti nadev: u šerpi prokuvati 10 kašika šećera sa 6 kašika vode, kada se šećer istopi, skloniti sa vatre i dodati maslac iseckan na kockice, izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi. Zatim dodati keks i orahe pa preliti preko prohlađenog kolača. Posuti kolač mlevenim orasima ili čokoladnim mrvicama i seći na štanglice ili kocke kada se dobro ohladi.




Stanglice su divne, socne, nimalo suve, lepe su i kad odstoje a mogu se i zamrznuti. Inace, u originalni recept u nadev idu samo orasi, pravila sam na oba nacina,pa  kad imam dosta oraha stavim samo njih a sada sam stavila keks i orahe, odlicno je i tako. Naravno, kolač je odličan i sa mlevenim pečenim lešnicima. Idealan je kada vam fali jos neki kolacic za praznike jer se priprema veoma brzo a izdasan je i ukusan. :)) 




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...