уторак, 19. децембар 2023.

Panj torta

Panj torta je jedna od onih koje je mama redovno pravila tokom osamdesetih godina tako da je obeležila moje detinjstvo. Sa radošću se sećam tih vremena i toga koliko smo sestra i ja bile oduševljene svaki put kada bi je mama napravila za neko naše slavlje ili bi je nosila na poklon. Baka je imala nekoliko saksija sa onim reckavim asparagusom, pa je mama odsecala po koju grančicu i time ukrašavala Panj tortu - to je stvarno divno izgledalo! 

Inače, torta se jednostavno priprema i još jednostavnije ukrašava, najprostijim načinom: šaranjem viljuškom ili nožem. Krema je bogata i ima je sasvim dovoljno da se torta kompletno premaže.



Panj torta

Sastojci:

Kora:

7 belanaca
prstohvat soli
7 žumanaca
140 g šećera
100 g čokolade
100 g mlevenih oraha
40 g brašna

Krema:

6 jaja
200 g šećera
250 g čokolade
250 g maslaca

Priprema kore:

Belanca i žumanca razdvojiti pa od belanaca i soli umutiti čvrst sneg.
Posebno mutiti žumanca sa šećerom, sve dok se šećer ne otopi. Dodati otopljenu čokoladu i izmiksirati a onda ručno umešati orahe i brašno. Na kraju, u tu smesu polako dodati belanca pažljivo mešajući kako bi smesa ostala vazdušasta.
U veći pleh (40x35 cm) staviti papir za pečenje i podmazati ga maslacem. Umućenu smesu usuti u pleh i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 170 stepeni oko 20 minuta. Kada se pečena kora prohladi, pažljivo je zajedno sa papirom uviti u rolat i ostaviti da se ohladi. 



Priprema kreme:

Jaja umutiti sa šećerom a onda ih staviti da se kuvaju na pari. To možete raditi u loncu za kuvanje na pari ili u činiji koju ćete staviti na šerpu u kojoj ključa voda. Kuvati uz stalno mešanje oko 10 minuta sve dok fil ne počne da se zgušnjava. Zatim skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu pa mešati dok se čokolada ne otopi. 
Ostaviti da se ohladi. Maslac izmiksirati pa ga spojiti sa ohlađenom kremom.




Slaganje torte:

Ohlađenu koru premazati polovinom kreme i uviti u rolat. Umotati ga u providnu foliju i ostaviti bar dva sata na hladnom mestu da se ohladi i stegne. Ostatak kreme sačuvati da se torta premaže i ukrasi.
Nakon što se rolat ohladio, najpre odseći krajeve. Zatim na oko 10 centimetara jedan kraj koso zaseći. Taj odsečeni deo dobro premazati kremom pa ga sa jedne strane prisloniti na sredinu rolata - na taj način se dobija izgled odsečene grane, odnosno panja. 



Zatim celu tortu obilno, sa svih krajeva premazati kremom koje ima baš dosta. Pomoću noža napraviti useke kako bi se dobio izgled kore drveta. Na kraju, tortu ukrasiti iseckanim orasima i svežim listićima nane ili ruzmarina. 






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...