петак, 8. децембар 2023.

Posna pogača Zvezda


Čim počne decembar, meni se nešto mesi. A ako išta volim, to su slatka peciva. Inače, na blogu je odavno recept za klasičnu slanu pogaču ovog oblika - Pogača Zvezda.  
Ova slatka mi je bila u planu baš u ovakvoj verziji, za džemom, a kako sam nedavno imala prilike da isprobam divne džemove domaćeg proizvođača Vazda Dobar, nije bilo dileme da li će jedan završiti i u ovoj pogači. Odluka je pala na džem sa ukusom malina, čokolada i čili - znala sam da će Neda biti oduševljena s obzirom na to da voli ljutkasto. Tako je i bilo, pogača je brzo nestala! 


Naravno, kada su ovakva peciva u pitanju, dolaze u obzir razne varijante punjenja. Predivna je sa džemom od kajsije i posuta orasima. Ili, sa nekim finim čokoladnim kremom. Što se tiče margarina, on je ovde da testu obezbedi lisnatost, a ukoliko ne postite, svakako možete koristiti maslac.



Posna pogača Zvezda

Sastojci:

600 g brašna
300 ml vode
100 ml ulja
20 g svežeg kvasca
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica soli
1 kašičica narendane korice limuna

Za premaz: 

200 g gušćeg džema 
100 g margarina
ulje, krupni šećer

Priprema:

1. U toplu vodu staviti po kašičicu šećera i brašna i izmrvljen kvasac. Promešati da se kvasac rastvori pa pokriti i ostaviti da zapeni. Aktiviranom kvascu dodati ostale sastojke: ulje, šećer, vanilin šećer, so i brašno pa umesiti meko testo. Činiju pokriti i ostaviti na toplom da se testo udvostruči.

2. Podlogu za rad posuti brašnom i na nju izručiti naraslo testo. Prvo ga premesiti pa ga podeliti na 5 jednakih delova. Od svakog dela testa najpre oblikovati lopticu a onda svaku lopticu pomoću oklagije razvući u krug, tako da bude veličine desertnog tanjira (oko 16 cm).


3. Na podlogu staviti papir za pečenje pa na njega staviti prvi krug testa. Premazati ga polovinom pripremljenog omekšalog margarina. Preko toga staviti drugi komad testa a njega namazati džemom. Zatim staviti treći komad testa i premazati margarinom a na četvrti naneti džem. Peti komad testa se ne premazuje. Dakle, na prvi i treći krug ide margarin, a na drugi i četvrti džem.


4. Kada je sve složeno, testo posuti brašnom i oklagijom blago pritisnuti da se krug još malo razvuče u širinu. Na centar staviti rakijsku čašicu kako bi se obeležilo mesto do kojeg se testo seče. Zatim pogaču iseći na 16 jednakih delova.


5. Uzimati po dva susedna dela i svaki uvrnuti ka spolja oko sopstvene ose. Možete to uraditi dva ili tri puta. Krajeve uvrnutih delova spojiti pa malo podvući kako bi taj spojeni deo lepo narastao tokom pečenja. Složenu pogaču zajedno sa papirom prebaciti na veliki pleh za pečenje. 


6. Rernu uključiti na 180 stepeni da se ugreje. Pogaču premazati uljem i posuti krupnim šećerom pa staviti u zagrejanu rernu da se peče oko 40 minuta na 180 stepeni. Pečenu pogaču posuti šećerom u prahu i uživati! 




2 коментара:

  1. Postovana,
    Sta mislite, da li bi bilo ok da umesto margarina, testo premazemo puterom od kokosa?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zorana, zašto da ne, verujem da bi i to bila ukusna varijanta (i zdravija) 👍

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...