среда, 15. новембар 2023.

Lisnata pita sa povrćem i orasima


Često se desi da kupim lisnato testo, a bez nekog posebnog plana kako ću ga upotrebiti. Može da stoji u frižideru i dobro dođe kada ponestane ideja šta pripremati za doručak ili večeru, jer uvek preostaje ona najobičnija pita jaja-sir varijanta ili pizza pužići.


Međutim, u težnji da se i za večeru jede malo više povrća, napravih ovu pomalo neobičnu, ali veoma ukusnu kombinacija slatko-slanih sastojaka. Ova jesenja pita se priprema brzo. Za svega pola sata, ona je već spakovana i spremna za pečenje. 



Lisnata pita sa povrćem i orasima 


 Sastojci:

275 g lisnatog testa 
1 glavica ljubičastog luka
1 manji celer (koren)
1 šargarepa
50 ml vode
1 manja kruška
100 g feta sira
50 g oraha
1 kašičica soli
ravna kašičica kurkume
pola kašičice kajenskog bibera

1 žumance
maslinovo ulje

Priprema:

1. Luk očistiti i iseckati. Celer i šargarepu oguliti i iseckati na sitne kocke. Krušku takođe iseckati na kockice (nema potrebe da se guli). Iseckati i feta sir i orahe.


2. U tiganju zagrejati maslinovo ulje pa na njega staviti luk da se prodinsta. Zatim ubaciti celer, šargerepu i malo vode (oko 50 ml) i uz češće mešanje dinstati dok ne omekšaju. Dodati začine pa skloniti sa vatre.
U izdinstano povrće staviti iseckanu krušku i promešati.


3. Razviti lisnato testo na pek papiru (ja koristim kupovno, već razvučeno lisnato testo, koje se nalazi na papiru koji je pogodan i za pečenje u rerni). Zaseći ga sa obe strane kako bi se oblikovale tračice kojima će se pita zatvoriti.
Na sredinu testa sipati povrće. Malo ga spljoštiti varjačom a onda posuti feta sirom i orasima (ostaviti malo iseckanih oraha da se oblikovana pita pospe pre pečenja). 



4. Pitu zatvoriti trakama, preklapajući ih tako da se dobije oblik pletenice. Zatim pitu sa pek papirom prebaciti na pleh a onda je premazati umućenim žumancetom i posuti orasima.


5. Peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni oko 25 minuta.


Noževi koje koristim već nekoliko godina su iz prodajnog salona Serotonin koji se nalazi u Krušedolskoj 13/1 u Beogradu. Reč je o ovlašćenim zastupnicima vrhunskih kuhinjskih brendova kao što su poznati nemački Zwilling (ima li koga da nije čuo za čuvene Blizance?), francuski Staub i japanski Miyabi. Nož na fotografijama je izrađen od Damascus čelika i pogodan je za svakodnevno korišćenje.
Za više korisnih kuhinjskih proizvoda, a i dobrih recepata, klik na  Instagram profil @serotonin. rs 








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...