петак, 06. април 2018.

Jafa torta

Fina, nepečena torta sa jafa keksom i voćem koje volite, a ja je najčešće pravim sa malinama. Recept sam davno dobila od svoje drage prijateljice Branke koja ju je jedno vreme redovno pravila za sve rođendane i slavlja, s razlogom - deca je obožavaju, kao i odrasli a nema mnogo posla oko nje, potrebno je samo ostaviti je bar da prenoći u frižideru kako bi se lepo stegla. 




Jafa torta 

Sastojci:


Za koru:
300 g mlevenog keksa 
200 g mlevenih oraha 
100 g šećera u prahu 
100 g maslaca ili margarina 
2 dl soka od narandže

Za fil:
1 l mleka 
3 kesice pudinga od vanile (3x40gr)
3 kasike gustina 
200 g šećera 
200 g maslaca ili margarina 
2 kutije (250 g) jafa keksa 
300 g malina*

za dekoraciju 
šlag, slatka pavlaka 
ili ganache fil: 250 g mlečne slatke pavlake + 200 g čokolade

Priprema: 

1. Najpre skuvati fil: 
Staviti na vatru 1 l mleka zajedno sa 200 grama šećera, odvojiti malo mleka od te količine i posebno u njemu razmutiti puding i gustin. Kad mleko provri, skuvati puding i ostaviti da se prohladi. Umutiti razmekšali maslac i dodavati kašiku po kašiku prohlađenog pudinga, mutiti mikserom dok se lepo ne sjedini. 

2. Dok se puding hladi, pripremiti koru: 
Sve sastojke za koru staviti u činiju i sastaviti ih, najbolje je umesiti rukom dok se fino ne sjedine. Sok postepeno dodavati, možda neće biti potrebno svih 2 dl. Najbolje je ako koristite sveže isceđen sok od pomorandže, ali solidna zamena će biti i kupovni sok, pa čak i gusti sok od breskve ili kajsije. 

3. Slaganje torte: 
Na tacnu za serviranje staviti obruč za tortu veličine 28 cm (može i manji a može i bez obruča, masa se fino oblikuje) i formirati koru rukom ili kašikom. Na koru staviti malo fila, manje od 1/4, tek da se jafa keks za to lepo "zalepi". Slagati keks sa čokoladnom stranom okrenutom na dole (keks se NE umače u sok jer na njega idu SMRZNUTE maline* koje će da puste sok). Na keks staviti smrznute maline pa ostatak fila, tako što se polako stavlja kašika po kašika, ravnomerno, da se prilikom premazivanja maline ne bi pomerale. Ukrasiti tortu šlagom ili staviti čokoladnu glazuru.  
Meni je najukusniji najobičniji ganache fil - na pari otopiti 200 gr čokolade sa 250 ml mlečne slatke pavlake (pazite da vam ne proključa!), ostaviti da se prohladi, pa polovinom preliti tortu a drugu polovinu fila ostaviti da se potpuno ohladi i očvrsne, pa izmiksirati, napuniti špric za ukrašavanje i završiti dekoraciju.


4. Raspored slaganja: kora / malo fila / jafa keks/ maline / ostatak fila / šlag  

* U poslednje vreme, ovu tortu mnogo češće pravim sa prokuvanim voćnim filom sa većom količinom voća, oko 500 g. Na naslovnoj fotografiji, torta je napravljena sa jaffa keksom sa ukusom višnje i prokuvanim voćnim filom - 500 g smrznutih malina i jagoda se prokuva sa 5 kašika šećera i jednom kesicom vanilin-pudinga razmućenom u 1 dl vode. Meša se dok se ne zgusne i tako vruć voćni fil se prelije preko poslaganog keksa. Naravno, obavezno je da se sve ovo radi u kalupu, kako fil ne bi iscureo.



 * Umesto malina, preko keksa se mogu staviti banane isečene na kolutove ali je onda ipak potrebno da se keks provuče kroz sok od narandže kako bi malo omekšao.

 Tortu dobro rashladiti, lepše se seče kada odstoji više sati u frizideru.

Recept objavljen na Coolinarici u septembru 2012. 

16 коментара:

  1. Oprostite, ali ova torta sa slike nema veze sa tortom o kojoj pisete.Fil za tortu je pregust, a jafa se odvaja od donjeg fila kad se isece torta. Da li mozete da mi pojasnite sliku.Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani, ako ponovo malo pažljivije pročitete recept, videćete da je sve detaljno objašnjeno, ali nije mi teško da ponovim:
      Pod tačkom 3. piše " Na koru staviti malo fila, manje od 1/4 tek da se jafa keks za to lepo "zalepi" Dakle, ako se sledi ovaj korak, keks se neće odvajati, ako se taj korak preskoči, odvajaće se.
      Ispod tačke 4. je objašnjeno na koji način pripremam voćni fil ako pod time podrazumevate da pojasnim sliku? Dakle, lepo piše i na koji način se priprema voćni fil kada se voće kuva a istakla sam i vrstu jafa keksa koju sam koristila, možete li da precizirate šta Vam nije jasno?
      Pozdrav!


      Избриши
  2. Torta divno izgleda 👌 Opis pripreme je vrlo jasan, a tu su i sličice. I sama ulazim u naizgled bespotrebne detalje kad pišem opis, baš iz razloga da niko od čitalaca ne bude u nedoumici 😃

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa jeste, nekad pomislim da i preterujem, a opet, sigurno ima i onih koji nešto prave po prvi put, pa im ni jedna informacija nije višak, naprotiv.Hvala! 💕

      Избриши
  3. Divna torta, ja sam odusevljena, jer volim sve sto ima voca, taman je za ove ljetne dane, osvjezavajuca i ne pece se. :) Sve pohvale!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jeco, hvala puno na isprobavanju i na javljanju! Mnogo mi je drago da Vam se dopala! 💕

      Избриши
  4. Анониман29. март 2019. 09:44

    Da li se umucen puding dodaje u probrelo mleko ili se posebno napravi puding.Hvala ♡

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, naravno, puding kuvate na uobičajen način. Od potrebne količine mleka oduzmete 200 ml, pa u tom hladnom mleku razmutite prašak za puding, a ostatak mleka stavite da se kuva. Kad provri, dodate razmućeni prašak i kuvate na tihoj vatri dok se ne zgusne. Ako imate još nekih pitanja, tu sam :) Pozdrav!

      Избриши
  5. Da li se puding i gustin pomesaju i onda skuvaju? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, naravno. Izmešaju se zajedno u malo hladnog mleka i onda se to ulije u vruće mleko pa dalje kuva na tihoj vatri uz mešanje, dok se ne zgusne.

      Избриши
    2. Hvala na odgovoru, divni ste

      Избриши
    3. Nema na čemu, raduje me ako sam pomogla 😊

      Избриши
  6. Ne znam šta anonimnom nije jasno jer slika i te kako odgovara receptu tako je njegova provokacija tako providna. Torta je super i bravo za tebe.👍

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Sneška, mislim da se dešava da ne pročitaju recept od početka do kraja, već samo prelete i zato takva pitanja. Kako god, grub je način obraćanja, međutim, baš to opisuje onoga ko piše.
    Lepo pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...