среда, 04. јул 2018.

Najlakše i najbrže knedle sa šljivama


Knedle sa šljivama, ili kako je u Vojvodini uobičajeno da se zovu - gomboce, pravila sam svega 2-3 puta i iako su bile ukusne, svaki put je to bila velika muka! Ozbiljno, lakše mi padne da ispečem 6 korica za Mađaricu, nego sva ona petljancija oko knedli ;) Dok ogulim krompir, skuvam ga, ispasiram, umesim testo, isprljam pet sudova, isprljam kuhinju tokom celog tog postupka a na kraju još postoji i strepnja hoće li knedle biti kakve bi trebalo da budu :)) 
Onda sam naletela na ovaj recept i iako sam, iskreno, bila skeptik jer nikada do tada nisam koristila pire "iz kesice" rešila sam da probam i ne da sam se oduševila nego mi posle toga nije palo na pamet da pravim klasično testo za knedle od krompira!
Ove knedle se naprave i spremne su za serviranje za manje od sat vremena. Odličnog su ukusa, meke a ne gnjecave, a testo je toliko dobro da ga, budući da u sebi ne sadrži šećer, možete koristiti i za izradu njoki ;) Pogodno je i za zamrzavanje, tako da možete odmah napraviti dvostruku ili trostruku meru pa deo knedli ostaviti u zamrzivaču i imati ih spremne kada vam se budu jele.



Najlakše i najbrže knedle sa šljivama 

Sastojci:

120 gr krompira iz kesice za pire (1 kesica)
4 dl hladne vode
2 kašike ulja
1 jaje
100 gr brašna
100 gr pšeničnog griza
prstohvat soli
+
11-13 šljiva
5-6 kašika šećera
3 kašike ulja
50 gr maslaca
3 kašike prezli
3 kašike mlevenog keksa
cimet
Priprema:

• Sve sastojke, po redu kako su napisani, staviti u dublju činiju za mešenje i umesiti testo. Dakle, koriste se pahuljice direktno iz kesice, ne rastvaraju se sa vodom ili mlekom. Jaje je bolje prethodno posebno u šolji razmutiti pa dodati u smesu - ja to sad nisam uradila pa sam ga prilično teško sjedinila, ali, ni to nije smetalo.
Šljive oprati, osušiti i ukoliko su sitnije raseći sa jedne strane i izvaditi košticu, pa u šljivu staviti po kašičicu šećera. Ukoliko su šljive krupne, možete u knedle stavljati i polovinu šljive, a prilikom oblikovanja stavite malo šećera i na tu polovinu.

• Testo izvaditi iz činije i odmah ga na radnoj površini koju ste posuli brašnom oblikovati u duguljast valjak. Iseći ga na 11-12 kolutova u zavisnosti od toga kolike knedle želite. U svaki kolut staviti šljivu, pa rukama, kao da pravite grudvu, oblikovati knedlu tako što šljivu sa svih strana obložite testom da bude podjednake debljine i da nigde nema otvora.


• Dok oblikujete knedle i ređate ih na poslužavnik, u dublju šerpu sipati vode, malo je posoliti i staviti na vatru da proključa a zatim spuštati knedle u ključalu vodu da se kuvaju. Gotove su kada isplivaju na površinu vode, nakon 10-a minuta. Možete ih blago viljuškom promešati tj. gurkati dok se kuvaju kako se ne bi zalepile za dno šerpe.


• U dubljem tiganju ugrejati ulje i maslac pa na njemu propržiti prezle i mleveni keks. Kuvane knedle vaditi iz vode pomoću rešetkaste kašike i odmah ih spuštati na prezle i keks i promešati da se oblože sa svih strana. Posuti ih šećerom pomešanim sa cimetom i poslužiti tople.
Ideja - Ana Radulović, Šta ima za večeru 





7 коментара:

  1. Одговори
    1. Hahahah, pa jel moguće! :D Da li mi veruješ da sam pre dva sata bila kod tebe da vidim da li si ih pravila! A onda se, usput, podsetim one tvoje fine galete što sam već pravila i da znaš da ću je ovih dana reprizirati ;) A ove knedle su mi otkriće, nema šanse da se više zezam sa onim klasičnim testom, ne volim ih baš toliko da podnosim takvu žrtvu :P

      Избриши
  2. Ja ih obožavam, mogu da jedem dok ne umrem - ne bi mi bilo žao! Ti tamo, ja vamo - opet pravila šnicle u crvenom sosu, gdin Dj. može da živi na njima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto vidiš! Ni vrućina ne mož' da nam ubije apetit :)))

      Избриши
  3. The blog are the best that is extremely useful to keep.
    I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
    I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
    ดูหนัง

    ОдговориИзбриши
  4. Upravo napravila. Odlican recept...nema greske. Predivne su!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zorice, baš mi je milo da su Vam se toliko dopale! Hvala puno na isprobavanju recepta, preporuci i javljanju! 😊💗

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...