среда, 04. јул 2018.

Najlakše i najbrže knedle sa šljivama


Knedle sa šljivama, ili kako je u Vojvodini uobičajeno da se zovu - gomboce, pravila sam svega 2-3 puta i iako su bile ukusne, svaki put je to bila velika muka! Ozbiljno, lakše mi padne da ispečem 6 korica za Mađaricu, nego sva ona petljancija oko knedli ;) Dok ogulim krompir, skuvam ga, ispasiram, umesim testo, isprljam pet sudova, isprljam kuhinju tokom celog tog postupka a na kraju još postoji i strepnja hoće li knedle biti kakve bi trebalo da budu :)) 
Onda sam naletela na ovaj recept i iako sam, iskreno, bila skeptik jer nikada do tada nisam koristila pire "iz kesice" rešila sam da probam i ne da sam se oduševila nego mi posle toga nije palo na pamet da pravim klasično testo za knedle od krompira!
Ove knedle se naprave i spremne su za serviranje za manje od sat vremena. Odličnog su ukusa, meke a ne gnjecave, a testo je toliko dobro da ga, budući da u sebi ne sadrži šećer, možete koristiti i za izradu njoki ;) Pogodno je i za zamrzavanje, tako da možete odmah napraviti dvostruku ili trostruku meru pa deo knedli ostaviti u zamrzivaču i imati ih spremne kada vam se budu jele.



Najlakše i najbrže knedle sa šljivama 

Sastojci:

120 gr krompira iz kesice za pire (1 kesica)
4 dl hladne vode
2 kašike ulja
1 jaje
100 gr brašna
100 gr pšeničnog griza
prstohvat soli
+
11-13 šljiva
5-6 kašika šećera
3 kašike ulja
50 gr maslaca
3 kašike prezli
3 kašike mlevenog keksa
cimet
Priprema:

• Sve sastojke, po redu kako su napisani, staviti u dublju činiju za mešenje i umesiti testo. Dakle, koriste se pahuljice direktno iz kesice, ne rastvaraju se sa vodom ili mlekom. Jaje je bolje prethodno posebno u šolji razmutiti pa dodati u smesu - ja to sad nisam uradila pa sam ga prilično teško sjedinila, ali, ni to nije smetalo.
Šljive oprati, osušiti i ukoliko su sitnije raseći sa jedne strane i izvaditi košticu, pa u šljivu staviti po kašičicu šećera. Ukoliko su šljive krupne, možete u knedle stavljati i polovinu šljive, a prilikom oblikovanja stavite malo šećera i na tu polovinu.

• Testo izvaditi iz činije i odmah ga na radnoj površini koju ste posuli brašnom oblikovati u duguljast valjak. Iseći ga na 11-12 kolutova u zavisnosti od toga kolike knedle želite. U svaki kolut staviti šljivu, pa rukama, kao da pravite grudvu, oblikovati knedlu tako što šljivu sa svih strana obložite testom da bude podjednake debljine i da nigde nema otvora.


• Dok oblikujete knedle i ređate ih na poslužavnik, u dublju šerpu sipati vode, malo je posoliti i staviti na vatru da proključa a zatim spuštati knedle u ključalu vodu da se kuvaju. Gotove su kada isplivaju na površinu vode, nakon 10-a minuta. Možete ih blago viljuškom promešati tj. gurkati dok se kuvaju kako se ne bi zalepile za dno šerpe.


• U dubljem tiganju ugrejati ulje i maslac pa na njemu propržiti prezle i mleveni keks. Kuvane knedle vaditi iz vode pomoću rešetkaste kašike i odmah ih spuštati na prezle i keks i promešati da se oblože sa svih strana. Posuti ih šećerom pomešanim sa cimetom i poslužiti tople.
Ideja - Ana Radulović, Šta ima za večeru 





4 коментара:

  1. Одговори
    1. Hahahah, pa jel moguće! :D Da li mi veruješ da sam pre dva sata bila kod tebe da vidim da li si ih pravila! A onda se, usput, podsetim one tvoje fine galete što sam već pravila i da znaš da ću je ovih dana reprizirati ;) A ove knedle su mi otkriće, nema šanse da se više zezam sa onim klasičnim testom, ne volim ih baš toliko da podnosim takvu žrtvu :P

      Избриши
  2. Ja ih obožavam, mogu da jedem dok ne umrem - ne bi mi bilo žao! Ti tamo, ja vamo - opet pravila šnicle u crvenom sosu, gdin Dj. može da živi na njima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto vidiš! Ni vrućina ne mož' da nam ubije apetit :)))

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...