петак, 13. јул 2018.

Točak pogača




Ovo je jedna od najjednostavnijih pogača koje sam pravila i mogu je napraviti i potpuni početnici u mešenju. Testo je po receptu za Najmekše kiflice, njega koristim i za slana i slatka peciva, jer mi se pokazalo kao najbolje (s tim da ne koristim uvek mešavinu oštrog i glatkog brašna već najčešće samo glatko). A sam postupak je veoma jednostavan - kao da pravite lisnate kifle i stanete na pola posla :)) Pogača je vrlo dekorativnog izgleda, a puna ukusnih lisnatih slojeva i ukoliko želite, možete ih obogatiti tako što ćete pored maslaca, dodati i feta sir.





Točak pogača

Sastojci:

900 g brašna
1 kocka (40 g) svežeg kvasca
2,5 dl mleka
2,5 dl vode
1 dl ulja
2 kašike šećera
2 kašičice soli
+
150 g maslaca (ili margarina)

Priprema:

Pre same pripreme testa, iz frižidera izvaditi maslac, nožem ga odmah podeliti na 5 delova i ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša.
1. U toplo mleko staviti po kašičicu šećera i brašna i izmrviti kocku kvasca. Promešati da se kvasac istopi i ostaviti na toplom mestu da se aktivira tj. zapeni.
U činiju za mešenje staviti brašno, šećer, so, toplu vodu, ulje i razmućeni kvasac. Umesiti glatko testo - najbolje je početi od malo manje količine brašna, pa postepeno dodavati ostatak. Činiju sa umešenim testom pokriti streč folijom ili krpom i ostaviti oko 45 minuta na toplom mestu da naraste.
2. Podlogu za rad posuti brašnom i na njega iz činije izručiti naraslo testo. Podeliti ga na 6 jednakih delova, svaki malo premesiti i formirati loptice.
Odseći komad papira za pečenje u veličini šerpe (dimenzije 28 cm) ili kalupa u kome će se pogača peći. 
3. Prvu lopticu testa pomoću oklagije, na pobrašnjenom stolu, razvući u krug veličine plitkog tanjira. Premazati omekšalim maslacem pa ceo krug prebaciti na pek-papir. Zatim isto to uraditi sa sledećom lopticom testa - razvući je, premazati maslacem pa prebaciti na onu prvu koja leži na pek-papiru. Tako uradimo sa pet loptica, dakle razvučene i premazane maslacom stavljamo jednu preko druge, a šesta se ne premazuje, već se samo razvuče i stavi na već složenih 5 delova.



4. Tako složeno testo još malo blago razvući oklagijom. To će lako ići jer je sada masno, od maslaca. Na sredinu testa staviti modlu za krofne ili neku čašu oštrog ruba i utisnuti krug (ne morate stiskati da prođe do dole tj. do kraja). Oštrim nožem ili sekačem za testo, iseći ga u krug na 16 delova.
5. Uhvatiti krajeve pek-papira i premestiti pogaču zajedno sa papirom u dublju šerpu. Kada pečete pogače koje se premazuju maslacem, margarinom ili bilo kojim drugim topivim namazom, šerpa je uvek bolje rešenje za pečenje nego kalup na otvaranje za pečenje torte, jer ste sigurni da ništa neće iscuriti u toku pečenje. U drugom slučaju, bolje je poduplati pek-papir ili kalup spolja obložiti alu folijom.



6. Nepečenu pogaču prekriti krpom da se ne suši i tek onda uključiti rernu da se ugreje na 180 stepeni. Pred pečenje pogaču premazati žumancetom razmućenim sa malo ulja i ukrasiti semenkama. Ukoliko krene da rumeni pre vremena, prekriti je alu folijom i dovršiti pečenje. 




Pogača je lepa topla, kada se slojevi samo odvajaju i listaju, ali ostaje meka i kada se ohladi. 




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...