понедељак, 16. јул 2018.

Mézes krémes (Medena griz pita)


Mezes kremes je jedan od starih mađarskih kolača od jednostavnih, takoreći skromnih sastojaka, a veoma finog ukusa koji daje kombinacija slatkog griz fila i kiselkastog džema od kajsija. U koricama ima i meda, zaslužnog za lep miris a kad kolač odstoji bukvalno se topi u ustima. I još jedan detalj koji kolač čini tako nesvakidašnjim je specifična kakao glazura. 



Mezes kremes (Medena griz pita)

Sastojci:

Za korice:
550 gr brašna
2 ravne kašičice sode bikarbone
2 jajeta
60 gr masti
60 gr meda
5 kašika mleka
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera

Za kremu:
7 dl mleka
7 kašika (90 gr) pšeničnog griza
160 gr šećera
200 gr maslaca 
+
160 gr džema od kajsija

Za glazuru:
6 kašika šećera u prahu
2 kašike kakaa
5 kašika vode
1 kašika ulja
100 gr maslaca (ili margarina)

Priprema:

• Priprema korica:
U dublju činiju za mešenje staviti jaja, mast, med, mleko, šećer i vanilin šećer i kratko izmiksirati da se sastojci povežu. Zatim postepeno dodavati brašno pomešano sa sodom bikarbonom i umesiti glatko testo. 
Odmah ga podeliti na 4 jednaka dela (možete ih izmeriti na vagi kako biste bili sigurni da su iste težine).
Iseći 4 lista pek papira u veličini najvećeg pleha iz rerne na čijoj poleđini će se peći korice. Staviti prvu kuglu testa na pek papir, preko nje staviti razrezanu kesu za zamrzavanje ili drugi pek papir i pomoću oklagije što tanje razvući testo. Preko papira ili kese staviti neku svesku ili pleh dimenzija 20x30, pa tupom stranom noža opkrojiti oko nje i odstraniti višak testa.
Na isti način uraditi i sa preostale tri loptice.
Pre pečenja, svaku koricu izbockati viljuškom kako se ne bi naduvala tokom pečenja.
Uključiti rernu da se ugreje na 180 stepeni i peći korice zajedno sa papirom na kome su razvučene na obrnutoj strani najvećeg pleha. Peku se vrlo kratko, tako da ostanu bele ili eventualno bež, oko 3-4 minute i znaćete da su pečene čim krajevi počnu da žute. Nakon vađenja iz rerne, korice su meke ali hlađenjem postaju krte. 
Zajedno sa papirom svucite koricu sa pleha na sto i odmah na isti pleh stavljate sledeću pa u rernu da se peče. Sve korice nakon pečenja slažete jednu na drugu, zajedno sa papirom i tako ih ostavite da se hlade (dakle, papir je između korica, u protivnom bi vruće korice mogle da se zalepe jedna za drugu).


• Priprema kreme:
U šerpu sipati mleko i šećer. Odvojiti malo hladnog mleka i u njemu razmutiti griz tako da nema grudvica pa ga skuvati u mleku dok se ne zgusne. Kada se fil prohladi, dodati mu omekšao maslac iseckan na kockice i dobro izmiksirati.

• Slaganje kolača:
Prvu i treću koricu filujemo kremom od griza a drugu premažemo džemom od kajsija. Poslednja, četvrta korica se ne premazuje, već se prekrije pek-papirom i ceo kolač optereti poslužavnikom na koji možete staviti mleko u tetrapaku ili neku veću knjigu.
• Sutradan kolač preliti kakao glazurom:
U šerpici dobro izmešati šećer u prahu, kakao i vodu pa staviti na tihu vatru da proključa uz stalno mešanje žicom. Zatim skinuti sa vatre i dodati ulje i maslac i dobro promešati da se otopi. Odmah preliti preko kolača i brzim pokretima tankim nožem rasmazati preko cele kore jer se brzo steže.
Posle nekoliko sati kolač tankim oštrim nožem ili skalpelom iseći na štangle.





3 коментара:

  1. The blog are the best that is extremely useful to keep.
    I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
    I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
    ดูหนัง

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...