Ne volim baš da počinjem recept sa prefiksom "naj", zna da bude pomalo pretenciozno i to posebno kad su peciva u pitanju, jer svako ima neki svoj recept u koji se kune i koje je najbolji ;) Ali, pod ovim imenom sam ga dobila i zapisala u svoju svesku, tako sam ga delila, i tako je dobio nove obožavateljke pa, neka ostane tako :)
U čemu je tajna mekoće ovih kiflica, ne znam. Možda u tome što se mešaju oštro i meko brašno, možda što se testo ne mesi odjednom već se podeli na dve kratke faze pa i to doprinese da bolje naraste ili što se u svaku kiflu stavi kašičica mlečnog margarina (ili maslaca), pa bude fino masno ;) Vremenom, ovo testo mi je postalo osnova i za mnoga druga peciva - pogače, pužiće, čak i hleb, zaista je odlično!
Sastojci:
5oo gr oštrog brasna
400 gr mekog brašna
1 kocka (40 gr.) kvasca
2,5 dl vode
2,5 dl mleka
1 dl ulja
2 kasike šećera
2 kašičice soli
oko 100 gr mlecnog margarina za mazanje (na pr. Dobro jutro, Prijatno)
za premaz:
žumance i kašika ulja, susam, laneno seme
Priprema:
1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brasna, izdrobiti kvasac i ostaviti da zapeni. Posebno pomešati obe vrste brašna, so, šećer, pa u polovinu od te količine dodati aktivirani kvasac, smlačenu vodu i ulje, dobro izjednačiti varjačom i ostaviti da odstoji 20-ak minuta, da krene.
2. Nakon tog vremena, u to postepeno dodavati ostatak brašna dok se sve ne utroši, dobro izraditi dok se ne dobije fina, glatka masa.
3. Testo odmah podeliti na četiri jufke. Svaku jufku jos malo uvaljati u brašno, izmesiti i ostaviti da malo stoji, taman dok se zavrsi sa poslednjom jufkom ona prva vec može da se seče i da se prave kifle.
4. Svaku jufku razvući u krug da bude debljine pola centimetra, seći na 8 delova, pa na svaki trokut staviti pola kašičice mlečnog margarina ili neki drugi nadev (maslac, sremski sir, komadić kačkavalja).
5. Motati kiflice i stavljati na pleh obložen pek-papirom. Ostaviti ih da kisnu u plehu oko 45 minuta. Pre pečenja premazati žumancetom izmešanim sa malo ulja, obavezno još malo posoliti i posuti susamom ili lanenim semenom. Peći u rerni na 200 stepeni.
Napomene:
Od ove mere dobije se 32 velike kifle u dva veća pleha. Naravno, mozete ih motati da budu i manje. Inace, kad ih smotam, ostavim ih u hladnoj rerni, tamo su lepo ušuškane i najbolje narastu, zatim izvadim, zagrejem rernu i pečem :)
Recept objavljen na Coolinarici u maju, 2012.
Prijatno!
U čemu je tajna mekoće ovih kiflica, ne znam. Možda u tome što se mešaju oštro i meko brašno, možda što se testo ne mesi odjednom već se podeli na dve kratke faze pa i to doprinese da bolje naraste ili što se u svaku kiflu stavi kašičica mlečnog margarina (ili maslaca), pa bude fino masno ;) Vremenom, ovo testo mi je postalo osnova i za mnoga druga peciva - pogače, pužiće, čak i hleb, zaista je odlično!
Najmekše kiflice
Sastojci:
5oo gr oštrog brasna
400 gr mekog brašna
1 kocka (40 gr.) kvasca
2,5 dl vode
2,5 dl mleka
1 dl ulja
2 kasike šećera
2 kašičice soli
oko 100 gr mlecnog margarina za mazanje (na pr. Dobro jutro, Prijatno)
za premaz:
žumance i kašika ulja, susam, laneno seme
Priprema:
1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brasna, izdrobiti kvasac i ostaviti da zapeni. Posebno pomešati obe vrste brašna, so, šećer, pa u polovinu od te količine dodati aktivirani kvasac, smlačenu vodu i ulje, dobro izjednačiti varjačom i ostaviti da odstoji 20-ak minuta, da krene.
2. Nakon tog vremena, u to postepeno dodavati ostatak brašna dok se sve ne utroši, dobro izraditi dok se ne dobije fina, glatka masa.
3. Testo odmah podeliti na četiri jufke. Svaku jufku jos malo uvaljati u brašno, izmesiti i ostaviti da malo stoji, taman dok se zavrsi sa poslednjom jufkom ona prva vec može da se seče i da se prave kifle.
4. Svaku jufku razvući u krug da bude debljine pola centimetra, seći na 8 delova, pa na svaki trokut staviti pola kašičice mlečnog margarina ili neki drugi nadev (maslac, sremski sir, komadić kačkavalja).
5. Motati kiflice i stavljati na pleh obložen pek-papirom. Ostaviti ih da kisnu u plehu oko 45 minuta. Pre pečenja premazati žumancetom izmešanim sa malo ulja, obavezno još malo posoliti i posuti susamom ili lanenim semenom. Peći u rerni na 200 stepeni.
Napomene:
Od ove mere dobije se 32 velike kifle u dva veća pleha. Naravno, mozete ih motati da budu i manje. Inace, kad ih smotam, ostavim ih u hladnoj rerni, tamo su lepo ušuškane i najbolje narastu, zatim izvadim, zagrejem rernu i pečem :)
Recept objavljen na Coolinarici u maju, 2012.
Prijatno!
hallo Jelena pravicu sutra inedle sa sljivama po tvom receptu: PUNO POZDRAVA IZ NEMACKE
ОдговориИзбришиBaš mi je drago! Lep pozdrav! :)
ИзбришиSuper je hvala a dali može to testo da se koristi i za pogače hvala unapred
ИзбришиОдушевљени! Омиљене од сад! Хвала
ОдговориИзбришиHvala Jelo! Drago mi je da ste ih isprobali i da ste zadovoljni :)
ИзбришиTajna je u mleku, margarini/maslac/mast/ulje. Brašno presejano. I pravilan tajming pečenja u pravoj temperaturi.
ОдговориИзбришиSlažem se! :)
ИзбришиDraga Jelena, želela bih ove kiflice da pravim večeras, izgledaju odlično :) ALi me zanima da li deo testa može da ostane u frižideru preko noći?
ОдговориИзбришиVeliki pozdrav!
Draga Ivana, žao mi je što tek sada vidim komentar, pretpostavljam da su kiflice već pojedene :)
ИзбришиOvo testo se može ostaviti u frižideru pa kasnije koristiti ali bi pre upotrebe trebalo da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se smlačilo i počelo da se diže. Isto važi i za oblikovane kiflice. Kada se formiraju i slože u pleh, pokriju se suvom krpom i ostave bar 15 minuta da se dižu dok se rerna greje.
Lep pozdrav!
DRAGA JELENA DA LI OVE KIFLICE MOGU DA SE ZAMRZNU PA PEKU PO POTREBI ILI..
ОдговориИзбриши