Kada pričamo o pečenim paprikama, obično je jesenje doba prva asocijacija. Jer je to definitivno jedan od najlepših jesenjih mirisa. Međutim, pečene paprike su hrana u kojoj se uživa tokom cele godine i ima bezbroj načina na koje se mogu koristiti pored onog najjednostavnijeg, kao salata.
Na blogu ima nekoliko odličnih recepata sa pečenim paprikama. Ukoliko ih obožavate i stalno smišljate različite načine kako da ih što češće uvrstite u svoju ishranu, bacite pogled i na fini Namaz od pečenih paprika i leblebija. Tu je i recept za Pileći file u sosu od pečenih paprika, jedno divno jesenje jelo.
Kada je reč o ovom receptu, vrlo je jednostavan naročito ako već imate ranije pripremljene pečene paprike (u zamrzivaču) pa vam preostaje samo da ih eventualno očistite i napunite nadevom. A onda se i tu možete poigrati i nadevu od sira dodati šunku, iseckani kulen ili nešto drugo suhomesnato ako baš ne možete bez mesa. Međutim, verujte da su savršene i ovakve, bez mesa i ostaje samo pitanje da li su lepše kada su tople, tek izvađene iz rerne ili kada se u potpunosti ohlade. Ja glasam za ovu drugu varijantu!
Pečene paprike punjene sirom
Sastojci:
12 manjih pečenih paprika (ili 8 većih)
300 g svežeg sira
200 g feta sira
1 kašičica soli
1 kašičica sušenog lista peršuna
1 kašičica belog luka u prahu
2 kašike maslinovog ulja
2 pune kašike pečenog susama
Za preliv:
2 jaja
5 kašika mleka
2 kašike kisele pavlake
pola kašičice soli
malo bibera
mast, kašika palente
1. Pre same pripreme, potrebno je da se paprike ispeku. To možete uraditi na šporetu na drva, u rerni ili u air-fryeru. Pečenu papriku poklopite u činiji da se potpari i ohladi a onda je oljuštite i očistite od semenki. Ukoliko već imate pečenu papriku, postupak je mnogo lakši i kraći. Ja sam pečenu papriku izvadila iz zamrzivača, pa sam je oljuštila i očistila kada je bila poluodmrznuta. Kada se u potpunosti odmrzla, dobro sam je ocedila od viška tečnosti i posušila ubrusom.
2. Za nadev, pomešati obe vrste sira sa začinima i uljem. Susam ispeći u suvom tiganju, tek da požuti, ostaviti ga da se prohladi, pa dodati u nadev. Sve dobro promešati.
Vatrostalnu posudu dobro podmazati i posuti kukuruznom palentom (ili prezlama).
3. Papriku otvoriti i na sredinu staviti 2 kašike nadeva, pa nadev preklopiti paprikom tako da se napravi rolnica. Na isti način uraditi sa preostalim paprikama. Napunjene paprike ređati u podmazanu vatrostalnu posudu tako da budu gusto složene jedna do druge.
4. U činiji u kojoj je bio nadev, umutiti jaja, pavlaku, mleko, so i biber pa preliti preko paprika. Zatim staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 200 stepeni, oko pola sata. Kada dobije lepu, rumeno-žutu boju, gotovo je.
Servirati odmah, sa svežom salatom iako je jelo odlično i kada se u potpunosti ohladi pa je pogodno da se posluži uz hladna predjela.
Нема коментара:
Постави коментар