петак, 24. новембар 2017.

Štrudlice

Za ove starinske, prhke štrudlice, neće vam biti potrebno više od 45 minuta! Mese se bez kvasca, sa praškom za pecivo, sve sastojke verovatno uvek imate u kući, tako da su idealne za neke hitne situacije kada vam se jede nešto slatko a uz odgovarajuću dekoraciju (na pr. ako se poprskaju čokoladnom glazurom ;) , mogu biti divan desert i za prazničnu trpezu, iako su sasvim obične i jeftine ;)





Štrudlice

Sastojci:

1 jaje
1 dl (80 g) šećera 
1 dl (80 g) masti ili maslaca 
1 dl mleka 
1 kesica vanilin šećera 
400-420 g brašna 
1 kesica praška za pecivo 
za filovanje:  pekmez, eurokrem


Priprema:


1. U jednoj činiji pomešati brašno i prašak za pecivo. U drugu činiju staviti jaje, šećer, vanilin šećer, mleko i mast, pa mutiti mikserom uz postepeno dodavanje brašna iz prve činije.  Zatim isključiti mikser, pa nastaviti mešenje rukom, dobićete fino, glatko i masno testo.  

2. Umešeno testo podeliti na dva dela. Malo pobrašniti podlogu, pa oklagijom tanko razvući svaki komad testa u pravougaonik (kod mene je to bilo oko 32x22 cm). Premazati pekmezom ili eurokremom, a ostaviti nenamazano oko 2 cm pre kraja rolatića, da ne bi curelo kada se rolat uvije. Takođe, krajeve uvući da fil ne curi. Staviti štrudlice na pleh obložen pek-papirom i izbockati ih viljuškom ili štapićem za ražnjiće kako ne bi popucale, odnosno, da tokom pečenja vazduh izlazi iz njih. 

3. Uključiti rernu da se ugreje na 180 stepeni, a za to vreme pleh ostaviti u frižider. Peći samo dok ne porumene, ostaviti da se ohlade a onda iseći i posuti ih prah-šećerom. 




 - Ukoliko želite da vam štrudlice "idu" više u visinu i da se ne rašire, stavite ih jednu do druge u uži pleh i smesu podelite na tri dela :)



Ovo je stari bakin recept, mere su izražene u šoljicama od 1 dl tako da se sastojci veoma brzo odmere, brašno doda po osećaju, bez vage i lako se spreme, čak i ako ste početnik u mešenju :) 








Kao fil, može se koristiti i mak sa suvim grožđem, poparen u malo vrućeg mlaka. Štrudlice su prhke, mirišljave i jako ukusne! :)












2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...