петак, 24. новембар 2017.

Bele mak štangle


Još jedan fini kolačić, izuzetno nežnog ukusa i izgleda.




Bele mak štangle 


Sastojci:

Za korice: 
100 g masti 
100 g šećera 
1 jaje 
1 kašika kisele pavlake 
300 g brašna 
1 kašičica praška za pecivo 

Za nadev: 
2,5 dl mleka 
3 kašike šećera 
2 žumanceta 
2 kašike praška za puding od vanile (ili gustina) 
1 kašičica vanilin-šećera 
100 g mlevenog maka 

Za glazuru: 150 g bele čokolade 4 kašike ulja



Priprema:

1. Prvo pripremamo kore: 

Umutiti mast, šećer, jaje i kašiku pavlake, pa postepeno dodavati brašno prosejano sa praškom za pecivo. Umesiti meko testo, podeliti ga na dva dela, umotati ih u providnu foliju i ostaviti u frižider da se rashlade na pola sata. 


2. Priprema nadeva: 

U činijici  žicom izmešati žumanca, šećer, vanil-šećer i dve kašike gustina sa malo mleka (ja više volim da koristim prašak za vanilin-puding umesto gustina).  Ostatak mleka staviti u šerpicu pa na vatru, kada krene da vri, izmaći sa vatre,  umešati smesu iz činijice uz stalno mešanje žicom ili mikserom i vratiti na tihu vatru pa kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i u vruće umešati mleveni mak. 



3. Kolač se peče u manjem plehu (dimenzija 30x20). Izrezati dva lista pek-papira u veličini pleha,  pa na svakom papiru oklagijom razviti koru. Izbockati korice viljuškom dok su na papiru. Staviti jednu koru, zajedno sa pek-papirom, u pleh, preko nje izliti skuvani nadev pa prekriti drugom razvučenom korom (najlakše je preneti direktno sa papirom, prisloniti na nadev i odlepiti papir). 



4. Peći u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne i preko kolača izliti glazuru od bele čokolade, koja se pravi tako što se čokolada otopi sa uljem na pari i tako topla izlije preko kolača. Najlakše je da čokoladu i ulje stavite u staklenu činijicu a nju staviti na šerpicu sa ključalom vodom i mešati dok se čokolada ne otopi i sjedini sa uljem.
Za efektniji izgled, u glazuru možete dodati i jednu kašiku nesamlevenog maka :)



Ostaviti kolač na hladnom mestu da prenoći i sutradan seći tankim nožem na štanglice. Umesto glazure, može se posuti šećerom u prahu ili preliti crnom čokoladom, ali ja volim kombinaciju maka i bele čokolade i mislim da je u ovom kolaču ona mnogo bolji, nekako elegantniji i nežniji izbor od crne :)
Klik na galeriju ispod recepta objavljenog na Coolinarici :)













Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...