субота, 18. новембар 2017.

Ledene lešnik kocke

Za ljubitelje kremastih kolača! Bez brašna, bez želatina, sa finom koricom od lešnika aromatizovanom kafom i penastom kremom...



Ledene lešnik kocke

Za koru:

5 belanaca 
5 kašika šećera 
1 kesica vanilin šećera 
5 punih kašika mlevenih lešnika 
1 kesica praška za pecivo 

Za preliv kore: 5-6 kašika vrele vode pola kašičice nes kafe 

Za kremu: 

5 žumanaca 
5 kašika šećera 
80 gr. mlečne čokolade ( Milka noisette) 
150 gr. maslaca 
200 ml. slatke pavlake 

Za glazuru: 

100 ml. slatke pavlake 
100 gr. čokolade



Priprema: 

1. Kora:  

Belancima dodati šećer i vanilin šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne. U šne dodati mleveni lešnik koji je pomešan sa praškom za pecivo i lagano izmešati spatulom, "prevrćući" smesu, da se lepo poveže. Manji pleh (22x30 a može i manji ako želite da kolač bude viši) obložiti pek-papirom i izliti smesu. Peći na 180 stepeni, 15 do 20 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.   U 5-6 kašika vrele vode razmutiti pola kašičice nes kafe i poprskati vruću pečenu koricu. Ostaviti da se ohladi.  

2. Krema:  

U sud koji je pogodan za kuvanje na pari (ja koristim metalnu činiju koju stavim na šerpu sa ključalom vodom) staviti žumanca i šećer, dobro izmešati žicom i stalno mešajući, kuvati na pari 10-ak minuta, dok se šećer ne otopi a smesa postane glatka. Dodati čokoladu izlomljenu na kockice, mešati da se istopi pa skinuti sa vatre. Odmah dodati maslac iseckan na kockice, izmešati da se otopi i ostaviti da se ohladi.  Posebno umutiti slatku pavlaku (pazite, ne sme da se previše umuti!) i u pavlaku dodati mlaku kremu, dobro izmešati da se lepo sjedini.  Kremu izliti preko korice i ostaviti da se ohladi.


3. U šerpicu staviti slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice, staviti na tihu vatru da se ugreje (ne sme da proključa) i mešati da se čokolada istopi. Kada se prohladi, sipati preko kreme.   

  Kolač obavezno ostaviti u frižider da se lepo rashladi i stegne. Ja sam ga ostavila u četvrtastom kalupu koji ima podesive ivice, jer se korica posle pečenja malo smanji u odnosu na pleh u kome se peče.  Koristila sam biljnu slatku pavlaku koja je čvršća. Ukoliko koristite mlečnu slatku pavlaku, možda je ipak bolje dodati i želatin pripremljen po uputstvu sa kesice, da biste bili sigurni da će krema biti čvrsta.


Recept je objavljen na Coolinarici pre tri godine. 
Kolač veoma lepo izgleda i ako se pravi u okruglom kalupu, klik na slike.


2 коментара:

  1. Zasto se slatka pavlaka dodaje u mlak krem? Zar se nece tako malo istopiti i razrediti? I zasto se pavlaka ne sme potpuno ulupati kada na kraju recepta vidim da da se misli na biljnu pavlaku? Biljna pavlaka se ne moze previse ulupati, to samo vazi za mlecnu, koja se pretvori u maslac.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lilavanila, slatka pavlaka se neće istopiti ako se doda u mlak krem (znači nikako ne sme biti topao). Ako budete pravili kolač, nemojte da Vas iznenadi što će krema biti skoro pa tečna, zato je potrebno da se kolač pravi najmanje 10 sati ranije, najbolje bi bilo da prenoći u frižideru. Ja sam imala situacije, dok sam koristila biljnu pavlaku, da se zanesem i previše je umutim, pa sam i za ovaj kolač naglasila da će biti sasvim dovoljno da se umuti do kremaste konzistencije. Hvala na javljanju i ako imate još neko pitanje, tu sam, srdačan pozdrav! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...