понедељак, 20. новембар 2017.

Rolat sa čvarcima

Opet motanje kod mene ;) Ima nešto u tome da se slane grickalice prave u obliku rolata - lepo izgledaju, nazire se nadev, a kad su ovi rolatići u pitanju, nadev je tamniji (jer sadrži čvarke) i svi pitaju "a sa čim je ovo?" pa je zabavno čekati ko će pogoditi ;)
Kad sam bila mala, nisam volela pogačice sa čvarcima, a sada ih obožavam! Međutim, da bi se one fino pripremile, potrebno je malo više truda i vremena, pa ako imate lepe čvarke i želite da nešto napravite s njima, ovi rolati su odlična zamena i brzo se pripremaju.




Rolat sa čvarcima 

Sastojci: 

Za testo:


20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2,5 dl toplog mleka
500 gr brašna 
1 dl ulja
1 kašičica soli

Za nadev: 

300 gr. čvaraka (što sitnije iseckanih ili samlevenih)
1 casa kisele pavlake
100 gr sitnog sira 

I još: malo ulja za premazivanje



Priprema:

1. U malo toplog mleka razmutiti pola paketića kvasca i kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostaviti na toplo mesto da se kvasac podigne. Za to vreme, staviti u posudu za mesenje brašno, ulje, so i ostatak mleka ( poželjno je da su svi sastojci iste temperature, dakle i mleko smlačiti ili izvaditi ranije iz frižidera). Kada se kvasac zapeni i podigne se, spojiti ga sa brasnom, ja najpre mutim mikserom sa spiralnim nastavcima a onda nastavim rukom. Mesiti tako da se dobije meko testo koje se odvaja od zidova posude. Ukoliko je potrebno, dodati još malo brašna ali ne preterivati da ne biste dobili tvrdo testo. Ostaviti ga na toplo mesto da se diže sat vremena.

2. Za to veme, čvarke sitno iseckati ili ih samleti na mašini za meso, pa ih dobro izmešati sa kiselom pavlakom i sirom. Ako je potrebno, tj. ako čvarci nisu mnogo slani, posoliti.

3. Podignuto testo još malo premesiti pa podeliti na dva dela ako želite veće ili na tri dela ako želite manje rolate. Podlogu za rad posuti brašnom i oklagijom rastanjiti testo u obliku pravougaonika, premazati filom od čvaraka pa uviti u rolat. Na isti nacin uraditi i sa preostalom jufkom.




4. Papir za pečenje staviti u pleh, a zatim rolate seći oštrim nožem na parčad širine 2 cm, ređati na pleh i malo ih pritisnuti rukom da se lepše oblikuju i malo spljošte. Razmutiti žumance sa malo ulja i time premazivati rolatiće. Uključiti rernu na 180 stepeni, a kada se zagreje, peći rolate dok ne porumene.




4 коментара:

  1. Jeko, zaista se radujem da si nam se pridružila u blogosferi, neka ti je srećno i želim ti mnogo lepih recepata i gomilu pratioca. Na mojoj si listi omiljenih blogova, samo se na žalost ne vidiš, jer mnogo blogova pratim, ali tako ćemi biti lakše da i tebe, sa velikim zadovoljstvom, pratim.Mnoge sam tvoje recepte isprobala i gomilu njih sam i prenela na blog, jer želim da su mi tu,kad mi zatrebaju, Još jednom, srećno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, hvala ti od srca na dobrodošlici i na lepim rečima! Drago mi je što se ovako virtualno družimo i što sam imala priliku i da te lično upoznam, jer sam do sada od tebe mnogo naučila, a da ne pričam koliko sam tvojih recepata isprobala i mnogi su se odomaćili kod mene :) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  2. Pošto si sada ovde, evo ti link gde sam objavila tvoje recepte kad si dobila titulu CC...još jednom, hvala na svim lepim receptima i neka ti je srećno!!Ljubim te.
    http://pomoravka1.blogspot.ca/2015/06/kuvala-sam-sa-jekom.html

    ОдговориИзбриши
  3. Zoko, hvala ti puno na ukazanoj pažnji, zaista sam dirnuta! 💗 Nažalost, nisam videla članak onda, pre dve godine, ali ću zato sada uživati u tvojim divnim slikama! 😍

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...