субота, 18. новембар 2017.

Rolat (ili torta) od rendanih tikvica


Sezona slava i proslava je u toku, pa uvek dobro dođu recepti i ideje za slano posluženje. Za svečane prilike, obično pravim dva rolata, sa tikvicama i sa ajvarom. Oni su različitog ukusa a sličnog izgleda i volim da ih serviram na istom tanjiru - bude veoma dekorativno, šareno i svi gosti vole da probaju od svega po malo :)



Inače, originalni recept je na Coolinarici objavila moja drugarica Milica iz Aleksinca i to u obliku slane torte. Pravila sam i tortu i rolat, ne zna se šta je lepše i dekorativnije! Torta je svakako jednostavnija - ispečete koru, isečete je na tri trake (ili pečete dve kore kako biste dobili ukupno šest korica), premazete je nadevom i to je to. Evo kako izgleda torta, u nadev sam dodala i malo iseckanog kulena ;)





Rolat (ili torta) od rendanih tikvica


Sastojci:

Za koru:
4 jajeta
4 kašike brašna
300 g narendanih tikvica (1 srednje veličine)*
pola kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli 

Za nadev:
220 g sitnog sira 
200 g kisele pavlake
40 g (3 kašike) majoneza
150 g tanko isečene stišnjene šunke
soli po ukusu




Priprema: 

Razdvojiti belanca i žumanca. 

Belanca umutiti u čvrst sneg. 
U drugoj činiji umutiti žumanca sa brašnom i praškom za pecivo, pa im dodati dobro oceđenu narendanu tikvicu. 
Zatim dodavati sneg od belanaca i mešati varjačom ili spatulom.
Izliti na pleh obložen pek papirom (dimenzija 35x30 cm) i staviti u zagrejanu rernu da se ispeče, biće brzo pečeno, za 10-15 minuta na 180 stepeni sa ventilatorom. 
Toplu koru zajedno sa papirom uviti u rolat i ostaviti da se potpuno ohladi pa tek onda filovati.
* Tikvice nikada ne gulim, samo ih dobro operem i odstranim eventualna oštećenja na kori. Rolat će izgledati još atraktivnije ukoliko koristite cukini (zucchini) tikvice koje imaju tamno zelenu koru. U tom slučaju bude fino prošaran zelenom bojom i bude veoma dekorativan.


Izmešati sir, pavlaku, majonez i malo posoliti pa premazati preko kore. Poslagati kolutove šunke i uviti u rolat. Odmah ga uviti u streč foliju i ostaviti u frižider da se dobro rashladi pa tek onda seći i servirati.










2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...