четвртак, 23. новембар 2017.

Čoko šljivopita

Ove godine, šljive i kajsije su rodile kao nikada do sada! Imamo svoje voćke, ne prskamo ih i zaista sam proletos bila presrećna  kada sam uvidela da će godina biti tako rodna (nažalost, to se ne može reći i za povrće, jer su ga vrućina i suša dokusurile :( No dobro,  nadam se da će sledeće godine biti bolje...). Uglavnom, nakuvala sam se pekmeza, deo voća sam podelila po familiji i komšiluku a jedan, takođe veliki deo, sam ostavila u zamrzivač. Svake godine zamrznem i iseckane ali i cele šljive, nadajući se da ću tokom zime praviti gomboce, međutim, moji ih baš nešto i ne vole, a ne bih da padnem u napast da sama pojedem ogromnu količinu, tako da sve šljive na kraju završe u kolačima. I tu ne biram, volim ih i u pitama od tankih kora i u štrudli, i u običnom "žutom kolaču"...šljive su stvarno zahvalno voće, jedino ih još u torte nisam stavljala ;) A posebno su dobre kada su iz zamrzivača jer puste sok, tako da, konkretno ova pita, ne bude suva, već ta sočna unutrašnjost odlično ide uz njenu finu, prhku koricu.




Pite sa prhkim testom (i slatke i slane) tzv. tartove obožavam! :) Zato što se jednostavno prave, u principu, nisu ni skupe, a svaki put napravim drugačiji "poklopac" tj. gornji deo i uživam i u toj njihovoj rustikalnoj spoljašnjosti :)




Čoko šljivopita 

Sastojci: 

Za testo: 


130 g belog brašna 

100 g spelt (pirovog) brašna 
50 g oraha (3 pune kašike) 
1 kašičica praška za pecivo 
pola kašičice kardamoma 
3 pune kašike smeđeg šećera 
1 manje jaje 
1 puna kašika kisele pavlake 
50 g maslaca 
50 g masti 

Za nadev: 


600 g mekših šljiva (ili iz zamrzivača) 

80 g čokolade za kuvanje 
3 kašike smeđeg šećera 
1 puna kašika pšeničnog griza*



Priprema: 


1. Pomešati suve sastojke - brašna, orahe, prašak za pecivo, kardamom i šećer. Posebno promešati vlažne sastojke (jaje, pavlaku, mast i maslac)  ili umutiti mikserom, pa im dodati suve sastojke i umesiti testo.  Umotati u providnu foliju, istanjiti ga u oblik diska da se što pre ohladi i ostaviti u frižideru dok pripremamo nadev. 


2. Šljive oprati, očistiti i iseći na sitnije komade. Staviti ih u šerpu ili dublji tiganj, posuti sa tri kašike šećera i staviti na vatru da se dinstaju u sopstvenom soku. Kada se malo zgusnu, dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati da se otopi.  * Moje šljive su bile iz zamrzivača i pustile su prilično vode, tako da sam na kraju dinstanja dodala kašiku pšeničnog griza i mešala da se nadev malo zgusne. Ukoliko su šljive sveže, griz nije neophodno stavljati. 


3. Iseći pek papir u veličini pleha u kome će se pita peći (23 cm) - može se koristiti i veći pleh, ukoliko ne želite da pokrivate pitu sa testom. Izvaditi testo iz frižidera i 2/3 razvaljati na pek papiru pa preneti u pleh sa papirom. Višak testa koji viri preko ruba pleha odseći.  Preko testa staviti prohlađeni nadev od šljiva pa od ostataka testa iseci trakice ili nekim modlicama izvaditi oblike i staviti preko nadeva. 





4. Pitu peći u rerni na 180 stepeni, gotova je kada porumeni.


Najlepša je kada se dobro rashladi, no, to nije uvek lako sačekati, što se vidi i po ovom rezu :))) 




Recept je objavljen na Coolinarici, u julu, 2014.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...