среда, 15. новембар 2017.

Čupava pita s pekmezom

Ova pita je jedan od kolača koji najčešće pravim. Uvek imam sve sastojke koji su mi potrebni da bih je napravila a svi je obožavamo. Zgodna je kada vam se neko najavi da će doći, jer se pripremi za 15-ak minuta i potrebno je samo da se ispeče. Može se jesti i topla, iako je najlepša kada odstoji i dobro se rashladi.
I još nešto, što je važno da se naglasi - ovo testo se ne mesi, nije vam potrebna oklagija da biste kolač spakovali u pleh za pečenje. Naprotiv, smesa, koja će biti mrvičasta, se samo istrese u pleh i utapka rukama :) Što je, priznaćete, veliko olakšanje za početnike u kuvanju a i ne "prljate" sto ili podlogu za rad, jer se pripremi u jednoj činiji i dovrši direktno u plehu :))



Čupava pita s pekmezom

Sastojci: 

500 gr brašna 
2 kašičice praška za pecivo 
200 gr šećera 
1 jaje 
200 gr masti 
4 pune kašike mlevenih oraha 
450-500 gr pekmeza 
2 narendane jabuke
po želji: kardamom, cimet, musk.oraščić 
1 dl soka po izboru 


Priprema: 

1 Izmešati brašno sa praškom za pecivo.   

2. U drugoj činiji odmeriti mast, šećer i jaje i dobro umutiti mikserom. Zatim u to dodati 7, 8 kašika brašna i još malo mutiti. Isključiti mikser pa u smesu dodati ostatak brašna, brzo mešati vrhovima prstiju da se naprave grudvice i da se sve lepo sjedini.
    
3. Malo više od polovine smese sipati u pleh obložen peki-papirom ili podmazan i posut brašnom (veličina 20x28 ili malo veći) pa dobro utapkati rukama.  Premazati  pekmezom (ukoliko je pekmez gušći, prethodno ga zagrejati da se lakše razmaže). Preko pekmeza staviti narendane jabuke (ili neko drugo voće - kruške, naseckane šljive, višnje...).

4. U ostatak brašna dodati orahe i začin koji volite (po pola kašičice kardamoma i cimeta). Kašikom, ravnomerno, sipati ostatak brašna preko pekmeza. Pitu poprskati sokom i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni, dok ne porumeni. 


Po želji, može se posuti šećerom u prahu, a leti se može servirati uz dodatak kugle sladoleda :)

Recept je objavljen na Coolinarici  u februaru 2013. i ima mnogo onih koji su ga više puta pravili, što govori broj slika koje su dodavali u galeriju :)






6 коментара:

  1. Moja omiljena, pravljena puno puta po tvom receptu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Reanata, znam koliko je voliš i da si je isprobala u raznim varijantama, mnogo mi je drago zbog toga! Hvala ti na javljanju, puno te pozdravljam! :)

      Избриши
    2. Divan kolač, brz i jednostavan za pripremu a tako ukusan.

      Избриши
    3. Hvala, Ana 😊 Jeste, zato ga tako često i pravim 😃

      Избриши
  2. Danas ce biti kod nas...smisljam kombinaciju pekmeza,a moguce da cu ubaciti i malo narendanih jabuke uz pekmez ��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš me raduje da ćete je praviti! Sa narendanim jabukama preko pekmeza će biti još bolja, sočnija. Ja uvek dodam neko voće preko, poslednji put sam stavila sitno iseckane šljive i bila je odlična :) Hvala na javljanju, veliki pozdrav! 🌠

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...