недеља, 19. новембар 2017.

Lešnik rozenka


Ovu rozenku sam prvi put probala u posnoj verziji moje snaje, koja je redovno pravi za Svetog Nikolu, sa biljnim mlekom i margarinom i ukus me je stvarno oduševio jer inače volim kolače sa rozen koricama a posebno kolače sa lešnikom ;)  Od onda sam je pravila nekoliko puta, i naravno da je još lepša sa punomasnim, domaćim mlekom i maslacem i postala nam je jedan od omiljenijih sitnih kolača... Pravi se veoma brzo i jednostavno, fila ima dosta za 8 korica,  a kada se dobro rashladi, fino omekša te ju je lako uredno iseći i servirati :))





Lešnik rozenka 


Sastojci: 

1 pakovanje rozen korica (8 korica) 
8 dl punomasnog mleka (3,2% mm) 
300 g šećera 
2 kesice (2 x 40 g) praška za puding od lešnika ili karamel 
300 g mlevenih pečenih lešnika 
250 g maslaca 

Za čokoladnu glazuru: 
200 g čokolade za kuvanje 
6 kašika ulja



Priprema:

1. U dublju šerpu staviti šećer i ostaviti na tihoj vatri da se polako karamelizuje. Vodite računa da ne zagori, potrebno je samo da se otopi i poprimi lepu, zlatnu boju. 

2. Istovremeno, ugrejati mleko i odvojiti 2 dl u kome ćemo razmutiti prašak za puding. Ostatak vrućeg mleka uliti na otopljeni šećer, pazite, to će malo da prska. Lagano mešati dok se šećer u mleku u potpunosti ne otopi. 

3. U šerpu sipati razmućeni prašak za puding i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i odmah, u vruć krem dodati maslac iseckan na kockice i mlevene lešnike. Dobro promešati pa odmah filovati korice. 

4. Na poslednju koricu ne mazati fil, već je prekriti pek papirom i blago opteretiti, ja stavim poslužavnik i na njega neku laganu knjigu. Posle par sati kolač premazati čokoladnom glazurom - na pari otopiti čokoladu i ulje i toplo premazati preko kolača. 

5. Kolač ostaviti u frižideru par sati da se dobro stegne a pre sečenja ga ostaviti petnaestak minuta na sobnoj temperaturi da glazura malo omekša, lakše će se seći.




Kolač se po potrebi može napraviti i u posnoj verziji, tako što se upotrebi biljno mleko i margarin.




2 коментара:

  1. Dobar dan, koje Kore koristite? Ja imam problem jer mi se ne dopadaju ove jako tanke, želim nešto malo punije kore.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobar dan, Vera. Najčešće koristim kore proizvođača Bradić. Ali, i one su prilično tanke...

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...