недеља, 19. новембар 2017.

Lešnik rozenka


Ovu rozenku sam prvi put probala u posnoj verziji moje snaje, koja je redovno pravi za Svetog Nikolu, sa biljnim mlekom i margarinom i ukus me je stvarno oduševio jer inače volim kolače sa rozen koricama a posebno kolače sa lešnikom ;)  Od onda sam je pravila nekoliko puta, i naravno da je još lepša sa punomasnim, domaćim mlekom i maslacem i postala nam je jedan od omiljenijih sitnih kolača... Pravi se veoma brzo i jednostavno, fila ima dosta za 8 korica,  a kada se dobro rashladi, fino omekša te ju je lako uredno iseći i servirati :))




Lešnik rozenka 


Sastojci: 

1 pakovanje rozen korica (8 korica) 
8 dl punomasnog mleka (3,2% mm) 
300 gr šećera 
2 kesice (40 gr) praška za puding od lešnika ili karamel 
300 gr mlevenih pečenih lešnika 
250 gr maslaca 

Za čokoladnu glazuru: 
200 gr čokolade za kuvanje 
6 kašika ulja


Priprema:

1. U dublju šerpu staviti šećer i ostaviti na tihoj vatri da se polako karamelizuje. Vodite računa da ne zagori, potrebno je samo da se otopi i poprimi lepu, zlatnu boju. 

2. Istovremeno, ugrejati mleko i odvojiti 2 dl u kome ćemo razmutiti prašak za puding. Ostatak vrućeg mleka uliti na otopljeni šećer, pazite, to će malo da prska. Lagano mešati dok se šećer u mleku u potpunosti ne otopi. 

3. U šerpu sipati razmućeni prašak za puding i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i odmah, u vruć krem dodati maslac iseckan na kockice i mlevene lešnike. Dobro promešati pa odmah filovati korice. 

4. Na poslednju koricu ne mazati fil, već je prekriti pek papirom i blago opteretiti, ja stavim poslužavnik i na njega neku laganu knjigu. Posle par sati kolač premazati čokoladnom glazurom - na pari otopiti čokoladu i ulje i toplo premazati preko kolača. 

5. Kolač ostaviti u frižideru par sati da se dobro stegne a pre sečenja ga ostaviti petnaestak minuta na sobnoj temperaturi da glazura malo omekša, lakše će se seći.




Kolač se po potrebi može napraviti i u posnoj verziji, tako što se upotrebi biljno mleko i margarin.




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...