уторак, 21. новембар 2017.

Kakao griz pita

Fina pita od običnih sastojaka, koja se pripremi za kratko vreme, lepo se seče i što duže stoji sve je ukusnija!

      



Sastojci: 

Za korice: 

100 gr masti 
1 jaje 
3 kašike (60 gr) meda 
2 kašike (20 gr) kakaa 
50 ml mleka 
270 gr brašna 
1 ravna kašičica sode bikarbone 

Za kremu: 

500 ml mleka 
4 kašike šećera 
4 kašike (60 gr) pšeničnog griza 
50 gr bele čokolade



Priprema:

1. Brašno pomešati sa sodom bikarbonom.   U drugu činiju staviti mast, jaje, med, kakao i mleko i izmiksirati. Postepeno dodavati brašno, pa nastaviti mešenje rukom da se dobije fino, mekano testo.   Odmah ga podeliti na dva jednaka dela (svaki će imati oko 280 gr.) 
2. Za kremu, staviti mleko na vatru, dodati šećer i kada krene da vri uliti polako griz, stalno mešajući žicom, da se ne bi stvorile grudvice. Skuvati griz u mleku, dok se ne zgusne, skloniti sa vatre i u vruće staviti čokoladu izlomljenu na kockice pa mešati dok se čokolada ne istopi. Povremeno promešati da se ne bi uhvatila korica. 
3. Iseći dva komada pek-papira malo veća od pleha u kome će se pita peći (dimenzije su 20x30)*. Na svakom papiru oklagijom razvući testo u koricu veličine pleha. Višek testa opseći i od toga kasnije ispeći keksiće :) Preneti prvu koricu u pleh, sa pek-papirom, izbockati je viljuškom pa na nju naneti mlaku kremu. I drugu koricu koja je na papiru najpre izbockati, pa je sa sve papirom naneti preko kreme, zatim odlepiti papir i malo je "upasati" i poravnati rukama, da se lepo zalepi za kremu. 
4. Pitu peći na 180 stepeni, dok korica ne porumeni, kod mene se ispekla za desetak minuta. Obavezno je ostaviti preko noći da se dobro rashladi i stegne u frižideru pa tek onda seći na štanglice ili kockice.  Posuti šećerom u prahu ili rendanom čokoladom.






Nekoliko saveta: 


* Pitu možete peći i u manjem plehu, nikako u većem, da ne bi bila suva (jer bi u tom slučaju i krema bila tanja). 
* Vodite računa da se ne prepeče, budući da je fil već skuvan, potrebno je da korice samo porumene i pita je gotova. One će po vađenju iz rerne biti veoma mekane, neka vas to ne brine, jer kada kolač prenoći u frižideru korice se lepo stegnu i jako fino seku, naravno, tankim oštrim nožićem :)

Recept sam objavila na Coolinarici, 07.maja 2014. godine :)
Klik na slike mnogo zadovoljnih degustatora :)




2 коментара:

  1. Jeko, divna ti je ova pita. Moram i nju isprobati, kao što sam Vanil štrudlu, Lešnik gnezda, Čupavu pitu. Za Damin kapric znam, ali tvoj je s pravom porukom. Neka živi kapric ove dame.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eka, ova pita je zaista jednostavna i brzo se pravi :) Hvala puno na komentaru i lepim željama za blog, veliki pozdrav! :))

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...