среда, 15. новембар 2017.

Šarena oranž pita




Ono što najviše volim da spremam, svakako su sitni kolači. A tu posebno mesto zauzimaju kolači sa mnogo finih, tankih korica, tzv. pite. Iako su često od veoma jednostavnih i pristupačnih sastojaka, retko šta mi toliko privuče pažnju na tacni sa kolačima, kao što je to slučaj sa mađaricom, medenom ili limun pitom :) Ova pita takođe spada u tu grupu: miriše na orahe, kandiranu narandžinu koricu i čokoladu, a već posle par sati korice toliko omekšaju da se prosto tope u ustima! :)






Šarena oranž pita 

Sastojci:

Za testo: 

480 g brašna 
100 g mlevenih oraha 
kašičica rendane narandžine korice 
2 kašičice sode bikarbone 
150 g masti 
150 g šećera 
2 jajeta 
3 kašike (60 g) meda 
5 kašika mleka 

Za kremu: 

1 l. mleka 
2 kesice pudinga od vanile 
4 kašike gustina 
12 kašika šećera 
250 gr. maslaca 
100 gr. kandirane narandžine korice* 
50 gr. čokolade* 

za čokoladnu glazuru 200 gr. čokolade i 5 kašika ulja

Priprema:

1. Brašno pomešati sa mlevenim orasima, rendanom narandžinom koricom i sodom bikarbonom. Posebno mikserom umutiti mast, šećer, jaja, med i mleko. Postepeno dodavati brašno sa orasima i umestiti testo. Ono će biti fino mekano i masno. Ukoliko volite da su korice tvrđe, dodajte još malo brašna u testo - ja volim da je pita mekana i uvek zamesim tako da testo bude mekše. 

2. Testo podeliti na pet jednakih loptica (svaka će imati oko 220 gr ;)).  Iseći 5 komada pek-papira u veličini najvećeg pleha iz rerne, na njima će se korice peći. Staviti lopticu na pek-papir, preko nje staviti razrezanu kesu za zamrzivač (od debljeg materijala, ne one šuškave što se gužvaju) i oklagijom prelaziti preko testa pokrivenog kesom. Razviti koricu da bude što tanja, na dimenzije 35x25. Kada razvaljam testo na približnu veličinu, ne skidam kesu već preko nje naslonim veliku svesku tih dimenzija, pređem oko nje tupom stranom noža da obeležim stranice i onda odlepim kesu i uklonim višak testa. 

3. Koricu sa pek papirom preneti na obrnutu stranu pleha i peći u rerni tek da blago dobije boju (kod mene je to za manje od 5 minuta, sa ventilatorom). Kada se ispeče, svući je na sto, zajedno sa papirom, sa pleha, i  na tako pečenu koru staviti pek papir i pritisnuti je nečim, ja koristim deblju drvenu dasku. Kako se koja korica ispeče, stavljam je preko prethodne i pritisnem, da bi se sve zajedno fino izravnale. 

4. Kada se korice ispeku, skuvati kremu.  Staviti 8 dl  mleka na vatru, dodati šećer a u preostala 2 dl razmutiti puding i gustin. Kada mleko provri, skuvati puding uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Možete i mikserom mutiti a onda u vruću kremu dodati maslac iseckan na kockice, dobro izmiksirati i podeliti na dva jednaka dela. U prvi dodati 100 gr kandirane narandžine korice a u drugi 50 gr istopljene čokolade. 

5. Odmah filovati korice, najpre tamnom pa svetlom kremom. Poslednja korica se ne premazuje. Pokrijte pitu pek papirom pa opet pritisnite. Već posle par sati može da se seče. Pre toga, možete staviti čokoladnu glazuru ali je pita veoma lepa i ako se pre serviranja pospe šećerom u prahu ili se jednostavno pospe narendanom čokoladom.




-  Malo sam odužila, a to samo iz želje da se manje iskusne domaćice ohrabre i slobodno upuste u pripremu :) Bitno je da se ne dodaje brašna više nego što je potrebno, da korice ne bi bile tvrde i da se vodi računa da ne zagore tokom pečenja (čak je preporučljivo krenuti sa manjom količinom brašna, lako posle dodate još ako bude potrebe). Pita je najlepša ako ceo dan odstoji na hladnom, onda se lepše seče, mada ako vam se žuri, može se seći posle dva sata jer korice omekšaju čim se nafiluju.

 * Umesto kandirane narandžine korice, mogu se upotrebiti iseckane suve kajsije ili žele bombone. 
 * Ovaj put sam koristila mlečnu čokoladu, inače je lepše sa čokoladom za kuvanje koja je tamnija pa je veći kontrast između filova. - Od ostataka testa ispecite keksiće ;)  
A ako volite da se igrate, možete napraviti i tortu ;) Ima malo posla, dok se korice ne ispeku, ali kada se sve završi i kolač bude spreman za probu, zadovoljstvo je veliko :)))




Link do recepta koji je objavljen na Coolinarici u februaru 2014. 




6 коментара:

  1. sjajno ,ubedljivo i kao torta,hvala jeko i sve najbolje na t v o m blogu ,konacno
    blue kisssssss

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Jeko izuzetno mi je drago da si pokrenula svoj blog. Imaš sjajne recete i fotografije. Ova lepotica od kolača će ušla u moj izbor za predstojeće praznike.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala ti, draga Aleksandra :) Nadam se da će šarena lepotica opravdati očekivanja :))

    ОдговориИзбриши
  4. Wow, ova kombinacija miriše već preko ekrana :)) Molim Vas samo za savjet, nekako mi je draža slastičarska krema od jaja nego kombinacije s pudingom pa bih samo taj dio izmijenila.. Budući da nisam najiskusnija kuharica za improviziranje već se slijepo držim recepata, gramaža i zlatnih savjeta :D da li imate recept neke svoje druge kuhane kreme koja bi se ovdje lijepo uklopila?
    (Jer kad guglam u neke slastičarske kreme ide maslac, u neke ne, i sad sam skroz zbunjena hehe)

    Hvala puno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivana, nadam se da odgovor ne stiže kasno :) Možete skuvat poslastičarsku kremu, sa žumancima, ali ja bih ipak dodala najmanje 200 g maslaca, kako biste bili sigurni da će biti dovoljno čvrsta. Jeste, u klasični poslastičarski krem ne ide maslac, ali za ovakve kolače, gde želimo da se lepo iseku i da ništa ne curi, ipak je sigurnije dodati ga.
      Nadam se da će Vam se kolač dopasti! Veliki pozdrav :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...