недеља, 26. новембар 2017.

Čoko lešnik štanglice

Još jedan divan, sočan sitni kolačić koji će sasvim sigurno završiti na ovogodišnjoj listi prazničnih kolača ;)
Kad malo bolje pogledam, u mojoj kuhinji je bez svake sumnje na prvom mestu lešnik i on dominira nad svim ostalim sastojcima! ;) Zaista volim ukus i miris pečenog lešnika, pa čak i kada ga nema mnogo, kao što je ovde slučaj, on daje tako fini, neodoljiv,  nekako luksuzniji šmek :) 
Kod ovih štanglica je posebno to da se pečeni lešnik našao i u koricama i u filu a sam kolač se priprema jednostavno i brzo. 






Čoko lešnik štanglice 


Sastojci:

Za korice:

240 g brašna
50 g mlevenih pečenih lešnika
1 ravna kašičica sode bikarbone
100 g masti
1 jaje
60 g šećera
2 kašike (40 g) kakaa
50 ml mleka 

Za kremu:

500 ml mleka 
4 kašike šećera
1 kesica (40 g) praška za puding od lešnika
2 kašike mlevenih lešnika (25 g)
2 štangle (40 g) crne čokolade 



Priprema: 

1. Brašno i lešnike pomešati sa sodom bikarbonom.   U drugu činiju staviti mast, jaje, šečer, kakao i mleko i izmiksirati. Postepeno dodavati brašno, pa nastaviti mešenje rukom da se dobije fino, mekano i mesno testo.   Odmah ga podeliti na dva jednaka dela. 

2. Za kremu, staviti mleko na vatru, a posebno odvojiti deo mleka i u njemu razmutiti prašak za puding i lešnike. Kad mleko provri, smanjiti vatru i skuvati puding, mešajući dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa vatre i u vruće staviti čokoladu izlomljenu na kockice pa mešati dok se čokolada ne istopi. Povremeno promešati da se ne bi uhvatila korica. 




3. Iseći dva komada pek-papira malo veća od pleha u kome će se kolač peći (dimenzije su 20x30)*. Najbolje je da ih zatim stavite u pleh i pritisnete ivice da biste ih obeležili pa ćete po tim presavijenim mestima videti koliko treba da razvučete testo. Na svakom papiru oklagijom razvući testo u koricu veličine pleha. Možete preko testa staviti kesu za zamrzavanje i preko nje preći oklagijom - na taj način testo se neće lepiti i ne morate dodavati više brašna. Odlepiti kesu i opseći višak testa ako ga ima. 

4. Preneti prvu koricu u pleh, zajedno sa pek-papirom, izbockati je viljuškom pa na nju naneti mlaku kremu. I drugu koricu koja je na papiru najpre izbockati, pa je sa sve papirom naneti preko kreme, zatim odlepiti papir i malo je "upasati" i poravnati rukama, da se lepo zalepi za kremu. 





5. Kolač peći na 180 stepeni, dok korica ne porumeni, kod mene se ispekao za desetak minuta. Obavezno ga ostaviti preko noći da se dobro rashladi i stegne u frižideru pa tek onda seći na štanglice. 





Nekoliko napomena: 

* Kolač možete peći i u manjem plehu, nikako u većem, jer bi vam u tom slučaju korice bile jako tanke i previše bi omekšale od kreme.
* Vodite računa da se ne prepeče, kore su tamne i čim primetite da se odvajaju od ivica pleha, gotovo je. Moja rerna je sa ventilatorom i kolač se ispeče za 15-20 minuta na 180 stepeni. On će po vađenju iz rerne biti mek, neka vas to ne brine, jer kada prenoći u frižideru ili na hladnom, korice se lepo stegnu i jako fino seku, naravno, tankim oštrim nožićem :)
* Ukoliko tako volite, možete ga preliti čokoladnom glazurom koja se pravi tako što se otopi 100 g čokolade sa 3 kašike ulja a umesto toga, možete ga jednostavno posuti mlevenim lešnicima ili kakaom.





4 коментара:

  1. Pozdrav, Jeko! Divni su Vam recepti!
    Želela bih da Vas pitam može li ovaj kolač da prođe ko sitni slavski ili ne zbog fila?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinjavam se što mi je pitanje nekako promaklo. Hvala na pohvalama!
      Ovaj kolač može proći kao slavski sitni iako je kremast. Ali, potrebno je da se napravi dva dana ranije, kako bi se dobro rashladio i stegao pre sečenja.
      Lep pozdrav!

      Избриши
  2. Da li se umesto masti može staviti maslac (i u kojoj količini)? Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može se koristiti maslac ali je potrebno da se stavi malo više u odnosu na mast, u ovom slučaju, trebalo bi staviti 120 g maslaca. Lep pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...