субота, 25. новембар 2017.

Punjene mini fokače

Veoma ukusno pecivo punjeno feta sirom i slaninicom, zgodno za poneti a lepo i meko i sutradan, ako preostane koja ;))






Punjene mini fokače 


Sastojci: 

Za testo:
450 (+50) gr brašna 
20 gr svežeg kvasca 
3 dl tople vode 
1 kašičica šećera 1 kašičica soli 
1 kašičica origana 
50 ml maslinovog ulja 

Za punjenje:
100 gr feta sira 
100 gr slanine 
maslinovo ulje, krupna so, listići ruzmarina



Priprema:

1. U 1 dl tople vode staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljeni kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira i zapeni. 

2. U činiju staviti 400 gr brašna, so, origano, ulje, 2 dl vode i aktivirani kvasac. Promešati varjačom pa nastaviti mešenje rukom uz dodavanje ostatka brašna dok ne umesite lepo, glatko testo. Činiju umotati u stolnjak ili veću krpu i ostaviti na toplo mesto bez promaje (najbolje da ostavite u zatvorenu, isključenu rernu), najmanje 45 minuta, da lepo naraste. 

3. Dok se testo odmara, izdrobiti sir a slaninicu sitno iseći i propržiti u tiganju pa ocediti od masnoće. 

4. Kada je testo naraslo, sto posuti brašnom, izručiti testo i još malo premesiti a zatim ga oklagijom razvući u pravougaonik debljine pola centimetra. 5. Na polovinu staviti izdrobljen sir i proprženu slaninicu pa preklopiti drugim delom testa.  Okruglom modlom za vađenje krofni (ili čašom sa oštrim rubom) vaditi krugove, prstima ih još malo pritisnuti, nema veze ako sir ili slanina vire, ugurati ih nazad i ređati na pleh obložen pek papirom. 





6. Ostatke testa, koji su ostali od rezanja, jednostavno utapkajte rukama i napravite pogačice, imaćete ih umesto hleba sutradan :) 

7. Svaku fokaču izbockati okruglim krajem varjače, tako će kada se ispeče imati fini, rustikalni izgled. Premazati ih maslinovim uljem, zabosti grančice ruzmarina i posuti krupnu so. Peći u rerni, prilagoditi vreme pečenja svojoj rerni, kod mene se ispeku za 20-ak minuta na 180 stepeni.  






Napomene: 
  
 - Od ove mere dobije se 9 fokača prečnika 9 cm i još tri, četiri pogačice, od ostataka. Može se raditi i tako što se testo razvije pa se najpre izvade krugovi, na polovinu se stavi nadev pa se ostatkom krugova poklopi, ali meni je ovo jednostavnija i brža varijanta, jedino što nisu sasvim jednake ali u tom malo razbarušenom izgledu je njihova lepota :)
   - Umesto slanine, mogu se propržiti sitno seckani šampinjoni i staviti u nadev.
Mini fokače su i sutradan jako fine i mekane, kao i sva testa koja sadrže ulje. Ovako male, veoma su zgodne i da se spakuju,  deci ili odraslima, za užinu ;)



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...