субота, 2. јун 2018.

Slonovo oko



Rolat u rolatu, koji izgledom podseća na slonovo oko i veoma je dekorativan. Sastojci su sasvim jednostavni ali uklopljeni u jako finu i ukusnu kombinaciju.





Slonovo oko

Sastojci:

Za žuti rolat: 
5 celih jaja 
5 kašika šećera 
5 kašika brašna 
5-6 punih kašika džema od kajsije 

Za tamni rolat: 
7 belanaca 
7 kašika šećera 
3 žumanceta 
10 kašika mlevenih oraha 
3 kašike brašna 
pola kesice praška za pecivo 

Za fil: 
4 žumanceta 
2 cela jaja
2 kašike šećera
dve kesice vanilin šećera 
150 grama čokolade 
100 grama maslaca  



Priprema: 

Uključiti rernu da se greje na 180 stepeni.
Kore se peku u plehu dimenzija 30x40 ili malo manjem, ako želite da rolat bude deblji. 
1. Prvo pripremamo žutu koru: 
Mutiti cela jaja sa šećerom dok se šećer ne otopi, potom umešati brašno i zatim mutiti najslabijom brzinom miksera pa kada je masa kompaktna, sve izliti u pleh oblozen pek-papirom i ispeći u rerni. Izvaditi pečenu koru, pažljivo je odlepiti od papira i blago je saviti u rolat (ja ga nisam umotala u vlažnu krpu, sasvim lepo se i ovako savija, ne puca). 

2. Dok se peče žuta kora, pripremamo tamnu koru: 
Odvojiti belanca od žumanaca, i to tako da belanca stavljate u činiju u kojoj ćete mutiti sastojke za koru, a žumanca odmah odvojite - tri stavite u šolju (ona su potrebna za tamnu koru) a preostala četiri će biti potrebna za čokoladni fil, pa ih odmah stavite u činiju u kojoj ćete taj fil kuvati na pari. Ja koristim metalnu činiju koju stavim na šerpu u kojoj voda vri.
Dakle, mutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i mutiti dok se ne otopi, zatim polako ubaciti jedno po jedno žumance (mutimo najslabijom brzinom miksera). Varjačom, pažljivo, umešati orahe pomešane sa brašnom i praškom za pecivo. Izliti u pleh postavljen pek-papirom, ispeći ( paziti da ne zagori, treba blago da potamni), pažljivo odlepiti od papira i uviti u rolat. 

3. Dok se patišpanji peku, pripremiti fil:
Dobro izmiksirati jaja, žumanca, šećer i vanilin šećer i staviti posudu da se fil kuva na pari uz stalno mešanje kako se ne bi napravile grudvice. Kada fil počne da se zgušnjava, za desetak minuta, ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice i iseckani i omekšali maslac i mešati da se sve otopi i fino sjedini pa skinuti sa vatre. 

4. Kore filovati toplim filom, tako se on bolje razmazuje jer će sa hlađenjem da se stegne. Najpre žuti patišpanj obilno premazati džemom od kajsije i urolati. Tamni patišpanj premazati filom, potom na njegov početak staviti uvijeni žuti rolat a onda uviti i tamni rolat. Čokoladnog fila ima dosta da se rolat kompletno spolja premaže, tako da odmah odvojite malo u činijicu za premazivanje. Uvijeni rolat ostaviti u frižideru na sat vremena da se stegne pa ga tek onda premazati i spolja i ukrasiti. 



Recept sam prvi put objavila na Coolinarici još u septembru 2011. Veoma je izdašan i fin a sprema se prilično brzo, sve se završi za sat vremena, jer dok se peče jedan patišpanj, a brzo se ispeče, za deset minuta, mutim drugi i istovremeno kuvam fil na pari. U međuvremenu sam malo promenila originalni recept - čokoladni fil sam pojačala i jajima i količinom čokolade i maslaca, te izbacila običnu čokoladnu glazuru jer ovog fila ima dosta da se ceo rolat premaže. Na taj način se uštedi vreme koje biste potrošili na dekoraciju a ukus je još lepši, bogatiji :)
Još jedna napomena: naravno, ukoliko koristite "živa" jaja, nema potrebe da se fil kuva na pari, dovoljno je da se umute jaja, žumanca, šećer, istopljena čokolada i omekšali maslac, mada samo kuvanje na pari ne oduzima mnogo vremena a meni, lično, su svi kuvani filovi koji sadrže jaja mnogo ukusniji i lepši.



A evo i stare slike gde je ukrašen čokoladnom glazurom:




6 коментара:

  1. Mnogo mi je drago da toliko volite ovaj rolat i da se recept odomaćio! Hvala na poverenju i na javljanju! 💖

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман12. јун 2023. 11:38

    Da li u zuti rolat ide prasak za pecivo?

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...