недеља, 17. јун 2018.

Torta Širli Templ


Ako je torta Reforma kraljica među tortama (za mene, jeste ;) onda bi se za Širli Templ moglo reći da je princeza :) Prelepog, bogatog ukusa, puna lešnika, jaja i čokolade a bez brašna, zadovoljiće i najizbirljivije! Prvi put sam je napravila prošle godine za svoj rođendan i odmah sam znala da ću je praviti ponovo, a recept sam podelila na nekoliko mesta i čula sam da se već uveliko pravi ;) 
Inače, sećam se da ju je i moja majka pravila pre više od 30 godina i pronašla sam recept u njenoj svesci koji se vrlo malo razlikuje od ovoga koji je objavila Aliki na svom blogu Mamina jela i koji sam isprobala. Naravno, kao i kada su ostali Alikini recepti u pitanju, tako je i sa ovim - savršen je i ništa mu ne treba ni dodati ni oduzeti, jedino što sam ja uradila je da sam odmah krenula od duple mere i nisam pogrešila :)



Torta Širli Templ

Sastojci:
Za kore x 2 (peku se dve):

7 belanaca
7 žumanaca 
140 gr šećera
100 gr čokolade za kuvanje
140 gr pečenih mlevenih lešnika

Za fil: 

8 jaja
300 gr šećera
300 gr čokolade za kuvanje
400 gr maslaca (ili margarina)


Priprema:

Priprema korica:

Uključiti rernu da se greje na 180 stepeni.
U dve činije razdvojiti belanca i žumanca.
Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg.
Žumanca penasto umutiti sa šećerom pa toj smesi dodati otopljenu čokoladu. Zatim dodati mlevene pečene lešnike, ručno promešati i na kraju u to dodati sneg od belanaca - njega pažljivo umešati varjačom ili spatulom, lagano prevrćući smesu dok se sve lepo ne sjedini.
Smesu izliti u podmazan i posut brašnom kalup (dimenzije 26 cm) ili ga obložite pek papirom.
Peći na 180 stepeni oko 15 minuta, najbolje je da primenite test sa čačkalicom - kada bocnete biskvit, ako izađe suva, pečen je.

Na isti način ispeći i drugu koru (takođe od 7 jaja) a kada se biskviti u potpunosti ohlade, oba horizontalno preseći tako da dobijemo četiri kore.
Kore su prilično osetljive i masne, jer u njima nema brašna, ali uz tanak oštar nož, kada su potpuno hladne, nećete imati problema sa sečenjem.

Priprema kreme:

Mikserom penasto umutiti cela jaja sa šećerom pa ih staviti da se kuvaju na pari. Ja to radim u većoj metalnoj činiji koju stavim na šerpu u kojoj vri voda na tihoj vatri. Potrebno je da se fil često meša dok ne krene da se zgušnjava. To će biti posle desetak minuta i tada dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati da se čokolada otopi. 
Kada se fil malo prohladi, može biti i topao (ne vruć), u njega dodati maslac iseckan na kockice i sve dobro izmiksirati da se poveže. 

Kore odmah filovati, bolje je ako to radite u kalupu. Da biste bili sigurni da ćete fil ravnomerno rasporediti, možete ga podeliti na 4 činijice. Fila ima dovoljno i da se njime premaže cela torta. Možete deo odvojiti i dodati u njega malo maslaca pa izmiksirati i to iskoristiti za zvezdice koje ćete špricom naneti po rubu torte. 



Mamin recept 💕




2 коментара:

  1. jako volimo ovu tortu...samo kako jako volimo i druge, nikako da dođe na red da se pravi...

    ОдговориИзбриши
  2. I think this is one of the most significant information for me.
    And i’m glad reading your article.
    But should remark on some general things, the web site style is perfect,
    the articles is really great : D. Good job…
    ดูหนัง

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...