уторак, 26. јун 2018.

Baci di dama


Baći di dama, kako bi Italijani rekli, ili po naški, Damski poljupci. Divni sitni kolači sa pečenim mlevenim lešnicima i čokoladom, koji se mogu napraviti i nekoliko dana ranije. U originalnoj verziji se u smesi za testo ne koristi kakao, pa je vizuelni kontrast između boje keksića i čokoladnog nadeva još veći. Međutim, ljubiteljima čokolade će se sigurno više dopasti ova, crna verzija :)





Baci di dama 

Sastojci:

150 gr mekog brašna
100 gr šećera 
150 gr mlevenih pečenih lešnika
150 gr maslaca (ili margarina)
20 gr gorkog kakaa
40 gr čokolade za kuvanje
40 gr mlečne čokolade

Priprema:

Ukoliko imate sirovi lešnik, potrebno ga je prvo ispeći i samleti. Staviti lešnike u pleh obložen pek papirom i peći ih dok ne počnu blego da žute i da im se ljušti opna. Dovoljno je maksimalno do 10 minuta na 180 stepeni, vrlo lako mogu da zagore i morate sve vreme biti kraj rerne i kontrolisati ih. Kada se prohlade, staviti ih u čistu suvu krpu, blago protljati da opna spadne a zatim ih samleti.

U činiju za mešenje prosejati brašno i kakao, dodati šećer i mlevene lešnike i na kraju staviti i meslac iseckan na listiće. Od navedenih sastojaka umesiti kompaktno testo - ono će se u početku mrviti i osipati ali će se posle pet minuta lepo sjediniti u kuglu.
Testo obmotati providnom folijom da se ne suši (ili ga staviti u kesu za zamrzavanje) i ostaviti u frižider na najmanje sat vremena.
Posle tog vremena, ostaviti ga na sobnoj temperaturi pet minuta da malo otpusti pa otkidati komadiće testa i od njih dlanovima oblikovati kuglice. Možete koristiti digitalnu vagu, pa meriti otkinute komadiće kako bi kuglice bile iste veličine - ja ih obično oblikujem da imaju 6 ili 7 grama. Ne plašite se, to ide zaista brzo, samo dodajete gomilice na vagu i resetujete, pa onda kad se "nakupi" desetak komadića, oblikujete kuglice i tako u nekoliko tura :)
Kuglice stavljati na pleh obložen pek papirom sa malim razmakom kako se ne bi slepile tokom pečenja.
Peći ih na 170 stepeni oko 10 minuta a zatim izvaditi iz rerne i ostaviti ih da se hlade. One će nakon pečenja biti meke na dodir ali će se tokom hlađenja stvrdnuti.



U činijicu staviti mlečnu i čokoladu za kuvanje pa je otopiti na pari ili u mikrotalasnoj. 
Rastopljenom čokoladom spajati po dve kuglice i ostaviti ih da se potpuno ohlade i da se čokolada stvrdne.



Kolači se mogu napraviti i nekoliko dana ranije jer su stajanjem još lepšeg ukusa a ukoliko umesto maslaca koristite margarin i posnu čokoladu, dobićete posni sitni kolač. Od ove količine sastojaka, ukoliko kuglice imaju po 7g, dobije se malo više od 40 spojenih kolačića.
Izvor - Tracy, Coolinarika



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...