субота, 1. јул 2023.

Gibanica od seckanih kora


Gibanica od seckanih kora, ili kako napraviti gibanicu na najjednostavniji način. Kada sam, pre mnogo godina, počela da pripremam pite ovakvog tipa, ovo je zaista bilo spasonosno rešenje za početnicu. Nema brige da li će fil od sira i jaja biti dobro raspoređen i da li će ga biti dovoljno za sve kore jer se svi sastojci pomešaju.


U gibanicu se može dodati i neki zeleniš. Sada sam imala baby spanaća a fina je i kada se doda sveže zelje ili prodinstani praziluk. Sve u svemu, ovo je recept koji je dobrodošao i u situacijama kada nemate mnogo vremena jer je priprema brza i neće vam oduzeti više od 15 minuta.
I još nešto - ukoliko često imate kore u zamrzivaču, tim pre je ovo recept za vas. Uz pomoć oštrog noža, poluodmrznute kore se veoma lako iseckaju i dalje koriste kao što je opisano u receptu.



Gibanica od seckanih kora

Sastojci:

500 g kora za pite (srednje debljine)
5 jaja
200 ml jogurta
200 ml kisele vode
100 ml ulja
500 g svežeg sira
oko 100 g svežeg spanaća
1 puna kašičica soli

Za premaz:

1 jaje
2 kašike ulja
50 ml jogurta
pola kašičice soli

Priprema:

1. U većoj činiji viljuškom umutiti jaja, pa im dodati jogurt, kiselu vodu, ulje, sir, so i spanać. Sve dobro izmešati.


2. Dve kore ostaviti sa strane jer će one poslužiti da se gibanica "obloži" njima. Ostatak kora ostaviti uvijene u rolni pa ih oštrim nožem iseći na tračice. Isečene trake detaljno razdvojiti kako ne bi ostale slepljene.

3. U činiju u kojoj je nadev od jaja i sira postepeno, u nekoliko navrata dodavati trake od kora i mešati. Na kraju, ponovo dobro promešati da se trake sa svih strana oblože nadevom.



4. Pleh (30x20 cm) dobro podmazati (ja koristim svinjsku mast). One dve prethodno odvojene kore staviti na dno pleha, tako da su do pola u plehu a krajevi vise sa strane. Kasnije će se gibanica "zatvoriti" tim krajevima.


5. Pripremljenu smesu usuti u pleh i poravnati. Krajeve kora prebaciti preko smese, tako što će se nabrati, poput harmonike kako bi se spojili na sredini gibanice i zatvorili je. 


6. Umutiti jaje, jogurt, ulje i so i tom mešavinom premazati gibanicu. Staviti je u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, da se peče oko 40 minuta. 


7. Pečenu gibanicu ostaviti da se prohladi pa iseći i servirati. 





4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...