понедељак, 24. децембар 2018.

Posna pita sa jabukama


Nije preterivanje ako kažem da je ova pita jedan od najukusnijih posnih kolača koje sam jela. Recept je još proletos objavila moja drugarica Gaga na svom blogu Gaga u kujni  a kada su njeni recepti u pitanju, tu nema dileme da li će mi se svideti jer zaista, sve što sam probala bilo je fantastično i upisano na listu "praviti ponovo" :) Gaga je inače već godinama vegetarijanac, pa na njenom blogu možete naći mnogo slanih i slatkih jela idealnih baš za vreme posta koji je u toku.


Kada je reč o ovoj piti, možda biste na osnovu izgleda i sastojaka rekli da je to jedan običan kolač, ali verujte, dok ne probate, ne možete znati koliko je divna! Posebno je interesantno samo testo koje se ne mesi na klasičan način rukama ili mikserom, već se samo sjedini varjačom ili kašikom. U njega, između ostalog, ide i sok od pomorandže, pa pita kad se ispeče tako miriše da ne možete ostati samo na jednom parčetu. Inače, originalni recept je objavio poznati grčki kuvar Akis Petretzikis i u originalu na grčkom, zove se Milopita, odnosno Pita sa jabukama :)



Posna pita sa jabukama

Sastojci:

Za nadev:

1 kg očišćenih i narendanih kiselijih jabuka
150 g šećera
100 g seckanih oraha (ili oraha i badema, pola-pola)
1 kašika soka od limuna
1 kašičica cimeta
1 kašičica đumbira u prahu
1 kesica vanilin šećera

Za testo:

200 ml ulja
200 ml soka od pomorandže (2 pomorandže srednje veličine)
2 kašike narendane pomorandžine korice
200 g šećera
500 g brašna
1 kesica praška za pecivo (10 g)


Priprema: 

1. Jabuke očistiti, narendati i dobro iscediti da puste sok. Staviti ih u čistu suvu krpu i uvrtanjem iscediti (nemojte preskakati ovaj korak jer će u suprotnom nadev biti previše vlažan). U isceđene jabuke dodati limunov sok, šećer, vanilin šećer, iseckane orahe i začine. Ostaviti sa strane dok se priprema testo.
2. U činiju staviti ulje, sok od pomorandže i šećer i mešati sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i narendanom pomorandžinom koricom i sjediniti testo kašikom ili varjačom. Testo se ne mesi rukama jer je lepljive strukture. 
3. Pleh za pečenje dimenzija 26 ili 28 cm obložiti pek papirom. U pleh pomoću kašike rasporediti malo više od polovine testa, kašikom ga tapkati i razvući da bude ravnomerne debljine svuda. Možete kašiku pokvasiti kako bi to lakše išlo. Podići malo krajeve testa ka stranicama pleha. 
4. Preko testa rasporediti pripremljeni nadev od jabuka. 
5. Preko nadeva naneti ostatak testa, tako što ćete ga u hrpicama stavljati. Na kraju, kako bi se fino rasporedilo, možete pokvasiti ruke i utapkati ga. 


6. Pitu peći oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Ostaviti je da se prohladi pa onda posuti šećerom u prahu, iseći i servirati. Možete je jesti toplu a meni je pita mnogo lepša kada se u potpunosti ohladi i odstoji dan, dva :)










9 коментара:

  1. Htjela sam da kažem da je recept prelijep. Već ga drugi put pravim. Odlične instrukcije.
    Hvala puno!
    Veliki pozdrav iz Sutomora.

    ОдговориИзбриши
  2. Dobar dan,opet.
    Ponovo pravim pitu i glas o njoj (tačnije recept ) širim dalje.
    Samo naprijed u blogovanju.
    Predivne ideje imate.
    Lijep pozdrav,
    Milena Lukšić-Đurović

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobar dan, Milena!
      Baš ste me obradovali, drago mi je da se recept odomaćio i da se širi dalje :)
      Srdačan pozdrav i sve najbolje!

      Избриши
  3. Hvala sto postoite. Recep je do tančina objašljen, tako bi ga mogla i svaka početnica napraviti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru! Recept je zaista odličan, nadam se da ćete isprobati i da će vam se svideti!

      Избриши
  4. Pozdrav, moze li neko drugo brasno, alergija na gluten,, ❤️

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...