понедељак, 3. децембар 2018.

Bademli Keşkül - Turski puding od badema


Keškil (Keşkül) je poznata poslastica iz turske kuhinje, odnosno jedna varijanta pudinga. Dodavanjem badema, kokosa ili lešnika, jedan običan puding pretvara se u nešto finiji desert. Inače se veoma brzo priprema a može se servirati odmah, dok je topao ili kada se dobro ohladi i stegne. Meni su ovakvi slatkiši veoma dragi i često ih pravim, pre svega jer sa njima nema one poznate situacije kao kada se napravi pun pleh kolača pa se po sto puta ide do frižidera i secka - u ovom slučaju, svako dobije svoju "porciju" i to je to! Osim toga, mogu se veoma lepo ukrasiti i kada ih servirate često izazivaju onaj "wow, a šta ti je ovo?" efekat ;)




Bademli Keşkül - Turski puding od badema

Sastojci:


1 l mleka

150 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica vanilin praška za puding (40 g)
30 g gustina
70 g mlevenog badema
30 g maslaca



Priprema:

• U dublju šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i vanilin šećer, pa sve staviti na srednje jaku vatru da provri.
• U ostatku mleka razmutiti prašak za puding i gustin i to sipati u provrelo mleko, stalno mešajući na tihoj vatri. Odmah dodati mleveni badem i kuvati dok ne počne da se zgušnjava. Neće biti gusto kao kada kuvate puding, ali će se hlađenjem da se stegne. Skloniti sa vatre, dodati maslac i mešati dok se ne istopi.
• Smesu odmah sipati u čaše za serviranje, ukrasiti kokosovim brašnom i iseckanim bademom i servirati toplo ili ostaviti u frižideru i poslužiti kada se ohladi i očvrsne (meni je lepši kada je hladan :)



Inspiracija - Veca01, Coolinarika.
U originalnom receptu se umesto praška za puding koristi pirinčano brašno, međutim, nisam ga imala, pa sam koristila puding. Osim toga, i inače volim da u ovakvim poslasticama koristim prašak za puding, jer im da lep miris, a zapravo je po sastavu isto što i gustin (skrob+aroma+boja). 




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...