понедељак, 17. децембар 2018.

Rum pita


Još jedan klasičan sitni kolač, obogaćen jakom aromom ruma, koji sadrži starinske sastojke poput masti, oraha i suvog grožđa. 
Recept sam još pre par godina dobila od prijateljice Olgice Gajević, rođene Kovačević i poreklom Golubinčanke, inače arhitekte, a po afinitetu pravog majstora i zaljubljenika u izradu najfinijih pralina. Ovaj recept Olgica je nasledila od svoje majke koja je kao mnogo žena iz prošlog veka bila majstor za kolače sa ovakvim, tankim koricama. Ili, kako bi to  Olgica rekla: "Mama se toliko napekla tih korica, da bi mogla celu ulicu popločati njima" :) To su bili kolači koji su se najčešće pravili zimi, korice su mogle da se ispeku i nekoliko dana ranije i čuvaju do filovanja. Ova pita se relativno brzo pravi budući da se fil ne kuva, već se sastojci samo samelju i sjedine a korice se još tople filuju. Po mom mišljenju, još jedan od kolača koji ne koštaju mnogo a ukus im je raskošan. 




Rum pita

Sastojci:

Za korice: 

400 g brašna 
1 puna kašičica praška za pecivo 
150 g masti 
100 g šećera 
1 kesica vanilin šećera 
1 veće jaje 
5 kašika mleka 

Za nadev: 

150 g šećera u prahu 
150 g oraha (pola seckanih, pola mlevenih) 
100 g suvog grožđa 
50 ml soka od narandže 
50 ml ruma
2 kašike kakaoa 
50 ml mleka 
7-8 kašika džema od kajsije 

za čokoladnu glazuru:

 200 g čokolade i 5 kašika ulja



Priprema: 

1. Umutiti mast, šećer, vanilin šećer, jaje i mleko. Postepeno dodati brašno prethodno pomešano sa praškom za pecivo i umesiti glatko testo.  Podeliti ga na pet loptica i ispeći korice na obrnutoj strani pleha. Korice su dimenzija 20x30 cm. Detaljniji postupak za pečenje korica možete pogledati u ovom receptu

2. Suvo grožđe što sitnije iseckati (kako bi se pita kasnije lakše sekla) i potopiti u soku od narandže. Kada se korice ispeku, dve korice izmrviti u dubljoj činiji i poprskati rumom. Posebno, u drugoj činiji izmešati kakao sa mlekom, dodati orahe, šećer u prahu i natopljeno suvo grožđe. Sve to pomešati sa izmrvljenim koricama. Rukom "mesiti" da se sastojci lepo sjedine. 

3. Slagati pitu: donju koricu ostaviti na papiru na kome se pekla, premazati je pekmezom i staviti pola nadeva. Pažljivo, jer su korice veoma krte, staviti sledeću koricu (ja sam ih blago svukla sa papira i tako slagala), premazati je pekmezom i staviti drugu polovinu nadeva pa treću koricu. 

4. Pitu prekriti papirom i pritisnuti nekim lakšim predmetom ili većom knjigom. Obavezno je da odstoji više sati, najbolje preko noći na hladnom ili u frižideru, kako bi korice lepo omekšale i sjedinile se sa nadevom. Kada se ohladi, može se preliti čokoladnom glazurom ( na pari otopiti 200 g čokolade i 5 kašika ulja) ili posuti šećerom u prahu. 


 U izvornom receptu, peku se tri korice, jedna se izmrvi a nadev stavlja između preostale dve. To je takođe lepo rešenje, ali je onda potrebno razvući korice većih dimenzija, oko 25x35 cm.




4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...