Странице

понедељак, 10. август 2020.

Kinoa salata sa avokadom


Obrok salate su sjajna stvar, posebno leti. Praktične su, jer se mogu napraviti ranije i čuvati u frižideru, a zgodno je i to što se mogu spakovati u kutijicu i poneti sa sobom. 


Ova salata se vrlo jednostavno pravi i odličnog je ukusa. Može joj se dodati i sveži paradajz ili grilovane tikvice, pa čak i komadići tunjevine ili nekog mesa. Može se napraviti i dan ranije pa ukoliko nije samostalan obrok, servirati uz meso sa roštilja ili ribu.


Kinoa salata sa avokadom

Sastojci:

100 g kinoe 
1 crvena paprika
2 mlada luka
2 manja avokada
1 krastavac

Za dresing:

1 puna kašika meda
50 ml maslinovog ulja
1 ravna kašičica soli
pola kašičice bibera
dve kašike listića sveže nane

nekoliko badema ili indijskih oraha

Priprema: 

• Kinou oprati u situ pod mlazom vode. Sipati je u šerpu u kojoj će se kuvati i naliti sa duplo više vode. Kuvati oko 15 minuta, dok ne omekša a onda je procediti i ostaviti da se u potpunosti ohladi.
• Prvo pripremiti dresing u većoj činiji u kojoj će se salata hladiti.
U činiju staviti med, ulje, so, biber i sitno iseckane listiće sveže nane. Dobro promešati i ostaviti sa strane.
• Papriku iseći na trake pa na kockice. Iseckati zelene delove mladog luka. Avokadu odstraniti košticu i koru pa ga iseći na kockice. Isto uraditi i sa krastavcem (ukoliko je kora u redu, ne morate ga guliti). 
Sve staviti u činiju sa pripremljenim dresingom i dobro promešati.
• Na kraju, u činiju dodati i unapred skuvanu i ohlađenu kinou.
• Ponovo sve dobro promešati i ostaviti u frižider da se rashladi. 
• Neposredno pre serviranja, salatu ukrasiti bademima ili indijskim orasima.


2 коментара:

  1. Super ideja .. cesto spremam salate za poneti na posao i svi obozavamo avokado ali nisam jos kombinovala sa kinoom. Hvala Jeko

    ОдговориИзбриши