понедељак, 7. новембар 2022.

Punjene suve paprike


Zima već uveliko kuca na vrata a sa njom i zimske slave, koje traže pikantniju hranu. Upravo takve su ove fine paprike, pa ukoliko vam je to omiljeno povrće, sigurna sam da ćete ih obožavati pripremljene i na ovaj način. 


U toku zimskih praznika, punjene suve paprike se obično pripremaju za posnu slavsku trpezu ali uz pravi nadev, one mogu biti sjajno posluženje i za mrsnu slavu. Ovo je predlog za toplo predjelo. 
Priprema je jednostavna i brza. Potrebno je da se paprike veče uoči pripreme potope u toploj vodi kako bi dovoljno omekšale da se bez problema mogu napuniti. U nedostatku vremena, možete ih ostaviti i samo sat vremena u vodi ali je u tom slučaju bolje da je voda vruća.


Za filovanje paprika sam koristila dve vrste sira i kulen od Zlatiborca. On je nadevu dao pikantniji ukus a i miris mu je fenomenalan. Naravno, umesto kulena se uvek može koristiti pečenica ili pršuta, ali ja vam preporučujem da prvi put isprobate sa kulenom i verujte da ćete biti oduševljeni! 



Punjene suve paprike


Sastojci: 

10 suvih paprika 
300 g svežeg sira 
100 g feta sira 
1 jaje
1 kašika maslinovog ulja 
1 kašika iseckanog svežeg peršunovog lista 
so, biber 
100 g kulena ZLATIBORAC

100 ml vode
1 kašika maslinovog ulja



Priprema:

1. Paprike oprati i staviti u vruću vodu da omekšaju.
Ostaviti ih u vodi najmanje sat vremena a najbolje bi bilo da budu potopljene nekoliko sati. 


2. Za fil, pomešati sveži sir, feta sir, jaje, ulje, peršunov list i začine (so i biber). Kulen sitno iseckati i dodati nadevu pa dobro promešati.



3. Paprike napuniti pripremljenim nadevom i staviti u podmazanu vatrostalnu posudu.
U posudu nasuti oko 100 ml vode a paprike poprskati maslinovim uljem. 


4. Rernu ugrejati na 180 stepeni i staviti paprike da se zapeku. Trebalo bi da su gotove za 20 minuta. Servirati toplo.






Ovaj recept je urađen u saradnji sa kompanijom ZLATIBORAC.








2 коментара:

  1. Posto sam sa juga Srbije, punjene suve paprike obozavam. Pravim ih na klasican nacin ali ova vrsta punjenja me je bas privukla. Isprobacu obavezno, hvala na receptu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sneška, verujem da ste majstor za suve (a i sveže) paprike, s obzirom na to da ste sa juga Srbije :) Nadam se da će Vam se svideti i ovaj način pripreme. Lep pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...